+36 1 377 6737 Online időpont foglalás

Dr. Rose  Budapest Plasztikai Intézet Gyomorballon terápia

Mikor indokolt a gyomorballon terápia?

Ezt az eljárást azoknak ajánljuk, akik jelentős túlsúlytól szeretnének megszabadulni, azonban valamilyen oknál fogva nem alkalmazhatnak egyéb diétás módszereket, vagy már több sikertelen fogyókúra áll mögöttük, esetleg fennállnak bizonyos társbetegségek is. Nem műtéti megoldás, inkább átmenetet képez az étvágycsökkentő gyógyszerek, fogyókúrák, illetve a sebészeti eljárások között. A módszer lényege, hogy a gyomorba helyezett ballonnak köszönhetően megszokja a szervezet, hogy rendre csak kis adag ételt fogyasztunk el. Így lehetővé válik a fogyás, ezzel pedig a túlsúly olyan komoly egészségügyi következményeinek megelőzése, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség.

Előkészületek

A beavatkozás előtt elengedhetetlen részt vennie egy orvosi konzultáción, melynek keretében lehetőség van arra, hogy szakorvosunk feltegye Önnek az egészségi állapotával kapcsolatos szükséges kérdéseket és megvizsgálja Önt. Megbeszélik azt is, miért dönt emellett a módszer mellett, mik a céljai, és a szakorvos beszélgetésük, illetve a további vizsgálatok alapján megbizonyosodik róla, valóban ez a legmegfelelőbb terápia az Ön számára. A döntéshez EKG- és mellkasröntgen vizsgálatot, szükség esetén pedig laborvizsgálatokat és hasi ultrahangot is kér, de ezeket Plasztikai Intézetünkben egyszerre elvégezzük várakozási idő és sorban állás nélkül.

A beavatkozás menete

A gyomorballon egy gömb alakú, elasztikus anyagból készült „tartály”, szakszerűen a gyomorba helyezve, semmilyen veszélyt nem jelent az egészségre nézve. Bár nem műtétről van szó, lehelyezését rövid altatásban végezzük, az eljárás nagyjából 20-30 percet vesz igénybe. A szakorvos a ballont endoszkóp segítségével teszi a gyomorba, ezután pedig egyéni adottságok alapján 400-800 ml fiziológiás sóoldattal tölti fel azt. Miután eltávolítja az endoszkópot, a ballon magától záródik be, majd a gyomorban lebegve, megakadályozza adott mennyiségnél több táplálék bevitelét, hiszen jóllakottság-érzést biztosít. Előnye, hogy mivel mindig a testben van, a fogyókúrát nem tudjuk felfüggeszteni, hatását minden étkezésnél kifejti. Továbbá ellentétben az étvágycsökkentő pirulákkal, ennél a módszernél nem szükséges külön foglalkoznunk azzal, hogy ne felejtsük el egy gyógyszer bevételét nap mint nap. Hasonlóképpen, kíméletesebb terápia, mint a gyomorgyűrű beültetése, hiszen ebben az esetben nincs szükség műtétre, az eljárás csupán minimális kockázattal jár. A ballon eltávolítása ugyanígy, mint a behelyezése, endoszkóppal történik, melyre egyéni adottságok alapján 6-12 hónap elteltével kerül sor. A nagyjából félórás beavatkozás során az orvos endoszkóppal lyukasztja ki a gyomorballont, majd leszívva a folyadékot, a nyelőcsövön keresztül távolítja el azt. A ballon behelyezését és kivételét tapasztalt szakember végzi, annak használata biztonságos, semmilyen elváltozást nem okoz a gyomorban.

Milyen eredményeket várhat a beavatkozástól?

A gyomorballon behelyezését követően az általa okozott folyamatos teltségérzet hatására kevesebb étel elfogyasztásával is jóllakottnak érezzük magunkat. Ennek következtében a 6-12 hónapos használati idő során megszokjuk a kisebb adagok fogyasztását, a szervezet átáll az új életmódra. Így a ballon eltávolítása után is könnyen tartható az étkezésben a „többször kevesebbet” elv, mely a legtöbb fogyókúra alappillére. A 6-12 hónap alatt leadott 15-50 kg súlyfelesleg (egyéni adottságoktól függően) a gyomorballon eltávolítása után sem tér vissza, hiszen alkalmazkodunk az új étkezési szokásokhoz.

Gyógyulás, utókezelés

A gyomorballon behelyezése után csupán rövid ideig tartó megfigyelésre kell a Budapest Plasztikai Intézetben maradnia, utána otthonába távozhat, tehát nem szükséges benntartózkodnia éjszakára. Ezután bármilyen ételt és italt fogyaszthat, de annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el a gyomorballon terápiával, fontos betartania a szakorvosunk által javasolt étrendet. Így nagyjából heti 1-1,5 kg testsúlycsökkenésre számíthat személyes adottságai és az új, egészséges étrend betartásának függvényében. Így akár 40-50 kg fogyást is elérhet a terápia 12 hónapja alatt. Mindeközben időközönként fontos részt vennie kontrollvizsgálatokon: az első héten, illetve 3 és 7 hónap után várjuk Intézetünkben egy rutinellenőrzésre. Természetesen szakorvosunk a kontroll időpontok között is készséggel áll rendelkezésére, ha kérdése van, vagy idő közben változtatni szeretne a gyomorballon méretén.