+36 1 377 6737 Online időpont foglalás

Dr. Rose  Magánkórház AMD genetikai szűrés

Időskori makuladegeneráció

Az AMD szűrés speciális szemészeti vizsgálat, mely alapján megelőzhető, de legalább is  lassítható az időskori vakság leggyakoribb oka, a makuladegeneráció.

Ez az elváltozás a fejlett országokban a 65 év feletti lakosság körében a vakság kialakulásának elsőszámú oka. Magyarországon kb. 6000 új esetet regisztrálnak évente, intézményünkben azonban lehetőség van a genetikai rizikófaktorok szűrésére.

A betegség az éleslátás helyének (macula lutea, sárgafolt) elváltozásaival jár. Az egyik tünet a látóélesség romlása - különösen az olvasási képesség romlik -, a színlátás zavar, a másik kellemetlen következmény az úgynevezett centrális homályok, torzulások megjelenése.

Az AMD előrehaladott stádiumának két formája van: az esetek kb. 90%-ában észlelt úgynevezett száraz forma (geografikus atrófia), ami a szemfenék meszesedését jelenti; és az esetek 10%-áért felelős nedves forma, amely érújraképződéssel jár. A száraz formára jelenleg nincs terápia, míg a nedves forma esetében az érújraképződést gátló anyagokat a szembe juttatva bizonyos fokú látásjavulás érhető el.

Az AMD korai szakaszaiban alkalmazott, a szemfenék táplálását segítő nyomelemeket, antioxidáns vitaminokat tartalmazó készítmények nemzetközi tanulmányok alapján lassítják a betegség előrehaladását, sok esetben megakadályozzák a súlyosabb formák kialakulását.

Az elváltozás rizikótényezői közé tartoznak a dohányzás, a magas vérnyomás, az elhízás, a stresszes életmód és bizonyos genetikai variációk. Ezek kombinációja tovább növeli a betegség kialakulásának valószínűségét.

A szűréshez laboratóriumi vérvizsgálat elvégzésre van szükség.  Az eredménytől függően, szorosabb szemészeti ellenőrzéssel, életmódbeli változtatásokkal, illetve szükség esetén vitaminkészítmények szedésével a látásromlás esélye csökkenthető.

 

Kérjen időpontot online AMD genetikai szűrés elvégzésére!