+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Gyermeknefrológia

A gyermekkorban jelentkező, a vesét és a húgyutakat érintő betegségekkel és azok következményeivel foglalkozó szakterület.

A gyermekkorban jelentkező, a vesét és a húgyutakat érintő betegségekkel és azok következményeivel foglalkozó szakterület.

A nefrológiai betegségek között előfordulnak ritka kórképek és gyakori, a gyermekpopuláció jelentős részét érintő betegségek is, ilyen pl. a húgyúti fertőzés. Az éjszakai ágybavizelés a 6 év feletti gyermekek között is még igen gyakran előforduló probléma, melynek hátterében – a lelki okokon túl – állhatnak a vese és a húgyhólyag eltérései is. 

A nefrológiai betegségek sokszor lappangva, tünetszegény formában jelentkeznek, előrehaladott esetekben azonban már észlelhető gyengeség, étvágytalanság, fejfájás, vérszegénység. Bizonyos kórképeknél (vesekövesség, gyulladások) viszont kifejezetten heveny panaszok jelentkezhetnek (fájdalom, láz, vizeletürítési zavarok).

A vesebetegségek diagnosztizálásában fontos szerepet játszik a családi anamnézis (kórtörténet), az alapos fizikális vizsgálat, illetve a labor- (vér, vizelet) és képalkotó (pl. ultrahang) vizsgálatok.

Alkalmazott gyermeknefrológia vizsgálataink:

  • Laboratóriumi vizsgálatok (vérkép, vizelet)
  • Immunológiai vizsgálatok
  • Képalkotó vizsgálatok (hasi ultrahang, izotóp vizsgálatok, röntgenvizsgálatok, CT, MRI vizsgálatok)
  • Endoszkópos vizsgálatok
  • Vesebiopszia

 

Kérjen időpontot online!