+36 1 377 6737 Online időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Csecsemőgondozás 0-1 hónap

Csecsemőgondozás 0-1 hónapban

Az élet első napjaiban az édesanya és gyermeke ismerkedik egymással, fokozatosan kialakul közös napirendjük, életritmusuk, napról-napra újabb ismeretekkel gazdagodnak mindketten. Ebben az időszakban, illetve a baba első évében a rendszeres orvosi vizsgálatok jelentősége nagyobb, hiszen a csecsemő a síráson kívül más jelzést nem képes adni, ha valamije fáj vagy nem érzi komfortosan magát.

A baba fejlődése

Ügyeljünk rá, hogy amikor felvesszük a babát, a hátát egyenesen támasszuk meg, mert még jó pár hónapnak kell eltelnie, hogy izmai megfelelően erősek legyenek ahhoz, hogy képes legyen megtartani magát. Ugyanez vonatkozik a fejére is, mindig támasszuk meg egyik kezünkkel, ne hagyjuk jobbra-balra csuklani.

Az újszülött rövidlátó, legfeljebb a tőle 25 cm távolságra lévő dolgokat látja. Nagy érdeklődést mutat az emberi arcok, élénk, mozgó és kontrasztos tárgyak iránt. Az első hónap folyamán egyre gyakrabban veszi fel a szemkontaktust. Napja nagy részét alvással, csendes és aktív éberséggel tölti. Fontos, hogy folyamatosan beszéljünk hozzá, és csak akkor fektessük az ágyában, ha szeretnénk, hogy aludjon. Az idő többi részét máshol töltse, lehetőleg járókában. Az ébrenlét időszakában hason is fektethetjük a kisgyermeket, mert így majd emelgetni próbálja a fejét, ami segíti a nyak és a hátizmok erősödést.

A csecsemő ebben a korban egyféle módon kommunikál: sírással. Az édesanyák már a sírás intenzitása, hangszíne alapján képesek kiszűrni, miért sír a kicsi, hisz egy-két hét alatt kellő tapasztalatra tesznek szert ezzel kapcsolatban.

A baba legfontosabb érzékszerve ilyenkor még a bőre, mely érzékenyen reagál a hidegre, a melegre, a szélre, a nedvességre, de legfőképpen az érintésre. Számára a testkontaktus a legfontosabb, elsősorban az édesanya bőrének érzete, melege.

A csecsemő testsúlya a megszületést követően némileg csökken - maximum 10%-ot a születési súlyhoz viszonyítva -, melyet a második hét végéig pótolnia kell.

A baba egészsége

A baba első védőoltását, a BCG-t, mely a tuberkolózis ellen nyújt védelmet, általában a kórházi tartózkodás alatt kapja meg, de legkésőbb 6 hetes koráig. A szúrás helyén keletkezett csomót a gyermekorvos folyamatosan ellenőrzi.

A Dr. Rose Szülészet egyhetes korban otthoni gyermekorvosi szakvizsgálatot biztosít. Ekkor teljes körű fizikális vizsgálat történik, szűrést végzünk a fejlődési rendellenességek kizárására, testsúlyt, testhosszt, fejkörfogatot és mellkörfogatot mérünk, gyermekorvosunk tanácsadást tart az ajánlott gyógyszerek és vitaminok adagolásával, a táplálkozással, köldök- és bőrápolással kapcsolaban.

A kisded 1 hónapos korában történik a második gyermekorvosi szakvizsgálat. Ennek része a teljes fizikális vizsgálat, súly-, hossz-, fej- és mellkörfogat mérés, fejlődés-neurológiai vizsgálat. Orvosunk ismerteti az életkorhoz kötött kötelező és ajánlott védőoltásokat, szükség esetén táplálkozási és altatási tanácsokat ad. Ekkor kerül sor a pszichomotoros és mentális fejlődés, az érzékszervek működésének (látás, hallás) ellenőrzésére. A kisfiúknál a rejtettheréjűség, a kislányoknál a hüvely nyitottságának vizsgálata is megtörténik.