+36 1 377 6737 Online időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Csecsemőgondozás 10 hónapos korban

Csecsemőgondozás a 10. hónapban

A baba fejlődése

Tíz hónaposan a baba a szó szoros értelmében nem bír magával, az édesanya osztatlan figyelmét és jelenlétét igényli. Amit a csöppség a fejébe vesz, tűzön-vízen át megpróbálja megvalósítani. Ha nem biztosítunk számára elég mulatságot, türelme hamar elfogy.

Napról-napra egyre mozgékonyabb, hason fekvésből négykézlábra emelkedik, egyenes háttal és nyújtott lábakkal ül. Ha a mászás korszaka nem marad ki a csöppségnél, ezt a nehéz mutatványt próbálgatja, megtanul igen gyorsan négykézláb közlekedni. Lábizmai megerősödnek, először csak föl-föltérdel, majd később fel is áll. Ekkor tanul meg állásból ülésbe ereszkedni.

A baba már nem vesz mindent a szájába, de mindent megfog. Hüvelyk- és mutatóujját egyenesen, csipeszként használva szedegeti fel a kisebb tárgyakat. Két dolgot is képes egy kézzel megtartani. Felismeri, hogy vannak egymáshoz hasonló tárgyak, szagok, hangok és ízek. Megtanulja, hogy vannak bizonyos sorrendek, megérti az egyszerű utasításokat és megfelelően reagál azokra, szokott helyzetekben teljesíti kéréseinket. A csöppség minden anyanyelvi hang között képes különbséget tenni, már a szavakból is ért, keresi a kapcsolatot, a beszélőre néz. Több szótagos szavakat mond, egyre érthetőbb válaszokat ad, érzékeli, ha nem értették meg, fogékonyabb a reakciókra. A hozzátáplálás a fogak számától függően az egyre kevésbé pépes ételeket jelenti. Továbbra is szereti a mozgással kísért, testrészekkel, érintéssel kapcsolatos játékokat. Fokozhatjuk a csöppség befogadóképességét, ha a játékok, mesék során megváltoztatjuk a hangunkat, utánozzuk az állatok hangjait.

A baba egészsége

A baba fél éves kora után a havi gyermekorvosi látogatások már nem szükségesek, csak panasz, illetve kérdések esetén. A legközelebbi javasolt gyermekorvosi látogatásra a csecsemő 12 hónapos korában kerül sor. 

Mindenképp forduljunk orvoshoz, ha a kisded egyre kevesebb hangot ad ki, nem gagyorászik, nem érdeklődik a hangot kiadó játékok után, nem nyúl a tárgyak után, nem forog, nem kúszik.