+36 1 377 6737 Online időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Csecsemőgondozás 11 hónapos korban

Csecsemőgondozás a 11. hónapban

A baba fejlődése

A baba találékonyabban kezdeményez, ügyesen utánoz cselekvéseket és grimaszokat. Nehéz bármit is tiltani ebben a korban, hisz a gyermek nevetve folytatja, amit elkezdett. Az ülés és a mászás tudományát már kiválóan elsajátította, ülve csípőből is megfordul, hátranyúl. A gyermek folyamatosan mozgásban van, egyensúlyérzéke teljesen fejlett, megtanulta hogyan helyezze át testsúlyát az egyik testfeléről a másikra, ha már biztosan áll, lépegetni kezd. Gyakori, hogy állásból a fenekére huppan, még idő kell, hogy eséskor kezeit is használja. Segítséggel ügyesen lépeget előre. A kisded ebben a hónapban tanulja meg fogószerűen behajlítani az ujjait, kezeit még mindig egyformán használja.

Bár a gyermekek fejlődése eltérő, nagyjából ebben a korban éri el a szem- és kézkoordináció azt a szintet, hogy a baba evéskor a kanalat pontosan a szájába tudja irányítani.

A tárgyak eldobálása továbbra is nagy örömmel tölti el, már néha megpróbálja rendbe rakni a szétdobált játékokat. A baba egyre önállóbb, céltudatosabb, ha teheti, véghezviszi elhatározását. A büntetés, a fegyelmezés, a jutalmazás és a dicséret mágikus hatalommal bír a csöppség felett. Nélkülözhetetlen, hogy nyugodt hangnemben elmagyarázzuk neki, hogy mit miért nem szabad. Mindig szeretettel álljunk az igazi csibésszé vált gyermekünkhöz, hiszen még nem tudja - akármennyire okosnak is tűnik -, hogy mit szabad és mit nem.

Figyelme már összehangoltabb és hosszabb időtartamú, a térlátás, a színlátás, az éleslátás és az irányított szemmozdulatok nem okoznak problémát. A meseolvasások során elkezdi hosszabb ideig nézegetni a képeket, összekapcsolja a látott képeket a hallottak jelentésével, lassan megérti az eseményeket, tárgyak és cselekvések közötti összefüggéseket, sorrendek fontosságát. Megtanulja azt is, hogy bizonyos dolgokat bizonyos helyeken használhat, ilyen például a fürdőkacsa.

A 11 hónapos babákra jellemző az apák iránti erőteljesebb ragaszkodás, a kisfiúk ekkor kezdenek fiúsabban játszani. Beszédünkben használjuk a fontos kulcsszavakat, mutassunk a lényeges dolgokra, hisz ez mind segíti a gyermekünk fejlődését, aki egyre többet beszél, bonyolultabb szótag-kombinációkat használ.

A baba egészsége

A baba fél éves kora után a havi gyermekorvosi látogatások már nem szükségesek, csak panasz, illetve kérdések esetén. A legközelebbi javasolt gyermekorvosi látogatásra a csecsemő 12 hónapos korában kerül sor. Mindenképp forduljunk orvoshoz, ha a gyermek nem mászik, nem gagyog szótagokat, vagy nem ül stabilan.