+36 1 377 6737 Online időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Csecsemőgondozás 3 hónapos korban

Csecsemőgondozás 3 hónapos korban

A baba fejlődése

A baba egyre sikeresebben tud különbséget tenni az ismerős és ismeretlen hangok között, reagál a környezeti zajokra. Jobban kommunikál, ismétlődő hangsorokkal, magánhangzószerű dallamos hangokkal. Több mint 200 féle hang képzésére alkalmas már, ami jóval több, mint amennyire az anyanyelvéhez szükség van. Érdemes olvasnunk a kicsinek, mert ez később segíteni fogja a beszélt nyelv ritmusának megtanulásában.

A kicsi egyre többet mozog, kinyújtja karjait, lábait, mozdulatai nagyban hozzájárulnak izomzata fejlődéséhez, erősödéséhez. Hason fekve már nagyobb szögben képes kinyomni fejét. A törzs, gerinc fejlődésének köszönhetően a kisbabát már ölünkben megtámasztva tudjuk ültetni, így újabb látószögek tárulnak elé. A tartós ültetés a gerinc melletti izmok gyengesége miatt azonban még nem javasolt.

Ebben a korban a baba szemének 20-30 cm-es fókusztávolsága tovább szélesedik, kiterjed a körülötte lévő tárgyakra, az egész szobára. A hónap végére már teljesen tisztán lát, szülei arcát, kedvenc játékait is felismeri, az ismeretlen arcokkal, tárgyakkal kapcsolatban kezd kicsit távolságtartóan viselkedni.

Kézmozdulatai is egyre tökéletesednek, ujjacskáit mozgatja, egyik kezével megfogja a másikat, ujjait szájába veszi, hosszabb ideig figyeli a kezeit, majd a hónap végére megtanul fogni velük.

Gyermekünk képességei legjobban játékkal fejleszthetők. A „keljfeljancsi” figurák, a „bökős” labdák, fekete-fehér kontrasztos bábok sok örömet szereznek neki. Egy egészséges kisbaba „küzd”: a játéktárgyak után nyúl, törekszik a megismerésükre, kézzel, szájjal is megérinti, forgatja, nézegeti, „kóstolgatja” azokat.

A bőrérzékelés és a testkontaktus továbbra is nagyon fontos a gyermek számára. Ebben a korban a legtöbb baba már nagyon szereti a fürdést és vidáman kacarászik pancsolás közben.

Három hónaposan még többször felébred éjszakánként, általában két hosszabb alvási szakasza van, és egyre hosszabb időn keresztül marad fenn nappal.

A baba egészsége

Három hónaposan a rendszeres gyermekorvosi szakvizsgálat és mérések mellett a mozgásfejlődés ellenőrzésére, az ismétlő Infanrix IPV-HIB és az esetleges ajánlott védőoltások beadására is sor kerül. Az érzékszervek működésének vizsgálata kiterjed a látás, a kancsalság és a hallás ellenőrzésére. Gyermekorvosunk tanácsot ad bármely felmerülő probléma esetén. Ha a gyermek nem reagál a fényekre, illetve bizonyos hanghatásokra, mozgó tárgyakat nem követ szemével, azt mindenképp jelezni kell szakorvosunknak.