+36 1 377 6737 Online időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Csecsemőgondozás 4 hónapos korban

Csecsemőgondozás 4 hónapos korban

A baba fejlődése

Az első negyedév végére a gyermek egyre inkább részt vesz a környező világ történéseiben. Mosolyog, figyel, gügyög, játszik, együttműködik velünk, egyre több jelzést ad felénk, személyisége egyre jobban megmutatkozik. Látványosan és egyértelműen kimutatja, hogy felismeri szüleit, ismerős emberekhez egyre jobban kötődik. Önfeledt gurgulázások mellett kísérletezni kezd a valódi hangképzéssel, rájön, mennyi mindent tud kezdeni nyelvével, ajkaival, igazi hangokkal válaszol.

Hason fekve képes felemelni fejét és vállait, kezével megtámasztja magát. Izmainak fejlődése a vállak és felső hátrész irányába halad tovább. Képes az oldalára gurulni, előbb-utóbb megfordul, hátáról a hasára vagy éppen fordítva. Fejmozgásának koordinálása már olyannyira előrehaladt, hogy ülő helyzetben is perceken át képes egyenesen tartani, illetve oldalra fordítani a fejét. Ekkortájt fedezi fel lábait, ami kezei felfedezéséhez hasonlóan nagy örömmel tölti el. Ha a picit felállítjuk, képes súlypontját lábaira helyezni.

Az érintés továbbra is nélkülözhetetlen a csöppség életében, játsszunk a testével kapcsolatos játékokat, mint például a „kerekecske-dombocska”. A 4 hónapos gyermek szívesen játszik a kezében lévő tárgyakkal, nézegeti, figyeli azokat, már odanyúl értük. A csecsemő ebben a korban átlagosan 12-14 órát alszik, naponta 5-6-szor szopik, és ideális esetben átalussza az éjszakát.

A baba egészsége

A soron következő gyermekorvosi szakvizsgálat és mérések mellett a mozgásfejlődés, fejlődési rendellenességek ellenőrzésére, indokolt esetben a csípőficam ismételt szűrésére is sor kerül. A 3. Infanrix-IPV-HIB védőoltás beadása is ekkor történik meg. Ez az utolsó időpont a Rotavírus elleni vakcina felvételére. A kicsinek legközelebbi csak 15 hónapos korban kell kötelező védőoltást kapnia. Gyermekorvosunk tanácsot ad az altatási szokások kialakításában, illetve bármilyen kérdésben, ami bizonytalanságot okoz Önnek. Ha gyermeke nem reagál a fényekre, illetve bizonyos hanghatásokra, mozgó tárgyakat nem követ szemével, azt mindenképp jelezze szakorvosunknak.