+36 1 377 6737 Online időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Csecsemőgondozás 5 hónapos korban

Csecsemőgondozás 5 hónapos korban

A baba fejlődése

Az 5 hónapos babát már sokkal jobban leköti környezete és saját maga felfedezése. Vizsgálódik, újra meg újra megérinti a dolgokat, most már akaratlagosan nyúl a dolgok után. Továbbra is mindent a szájába vesz. Felfedezi a fürdőkád és pelenkázó körüli tárgyakat, hosszú percekig foglalatoskodik dobozok ki-be nyitogatásával, krémek nyomkodásával. Bátran fürödjünk együtt gyermekünkkel, ölünkbe ülve még örömtelibb a játékok, tárgyak vizsgálata. Hangulata változó, örömmel, kacajjal tölti el az egyik dolog, majd hirtelen érdeklődést mutat egy másik dolog iránt, mely ha elérhetetlen számára, néha sírva fakad.

Egyre jobban megy számukra a hasról hátra történő fordulás, tolómozdulataik fejlődnek, a kúszásra utaló jelek látszódnak a babánál. Ezen mozgásokból fog kialakulni a mászás a későbbiekben, melyet az ülés követ. Felállni csak ezt követően fog.

Jóval fogékonyabb a hanghordozásra, a hangsebességre, a melódiára. Emléktöredékeket már összekapcsol hallásélményekkel, ismeri a saját nevét, kezdi érteni, érzékelni a „nem” szó jelentését, esetleg kitárja karjait a „gyere ide hozzám” mondatra. Bámulatos fejlődés történik beszédében: szótagsorokat ismétel, hátul képződő mássalhangzók képzését felfedezi. Most kezdi el igazán a csöppség értékelni játékait. Hangot adó játékokba ténylegesen bekapcsolódik, ok-okozati összefüggéseket megtanul. Közös hancúrozások a kedvencek, „kukucs”, pocakon lépegető játékok igen kedveltek. A baba sikongatással, testbeszéddel, grimaszokkal, nevetéssel aktív részese mindezeknek. Ez a hónap kiváló alkalom az altatási szokások kialakítására, egyedüli elalvás képességének elsajátítására. A baba napja harmadát ébren tölti már.

A baba egészsége

A gyermekorvos és a védőnő folyamatosan nyomon követi és ellenőrzi a baba fejlődését, egészségét. A gyermekorvosi szakvizsgálat során a rendszeresen elvégzett komplex fizikális vizsgálat és mérések mellett, a mozgásfejlődés és idegrendszer ellenőrzésére kerül sor. Ekkor az ajánlott védőoltás is beadásra kerülhet. Gyermekorvosa tanácsokat adhat az altatási szokásokkal, táplálással kapcsolatban.