+36 1 377 6737 Online időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Csecsemőgondozás 6 hónapos korban

Csecsemőgondozás 6 hónapos korban

A baba fejlődése

A baba emócionális fejlődése részeként kritikusan mustrálja az idegeneket, bár egy kedves szó, egy mosoly könnyen feloldja bizalmatlanságát.

Izomfejlődése a csípőre és az alsó hátrészre irányul. Álló helyzetben már be-behajlítja a térdét, és képes visszaegyenesedni, lábujjhegyein „táncol”. Hason kúszómozdulatokat végez, aprókat haladva előre, fenekét emelgeti, sokszor viszont inkább tolat. A valódi mászásig még akár hónapok is eltelhetnek, legyünk türelemmel. Biztonságos etetőszékben a gyermek már képes önállóan ülni, de megtámasztás nélkül még általában oldalra billen.

Megtanul különbséget tenni a közeli és a távoli hangforrások között. Ebben a korban már szelektív figyelemről is beszélhetünk, a gyermek képes már csak egyetlen hangra figyelni. A csöppség sokat gügyög, énekelget magában, már pontosan érti az „anyu” és „apu”, illetve más gyakran használt szavakat. Egyre több mássalhangzót és elől képezhető hangot használ, szótagnyi szavacskákat mondogat. Az utcáról is felismeri a házat, ahol lakik, a szokott helyszíneket és azokhoz kapcsolódó tevékenységeket. A kisded alvási ritmusa is kialakult, többnyire jól alszik, bár még mindig gyakran felébred.

Az első fogak előbújására is számíthatunk, bár gyakoribb, hogy 1-2 hónapot még várnunk kell erre. A fogzást sok pityergés és álmatlan éjszaka kísérheti. Ekkor szokták javasolni az ún. „hozzátáplálást”, vagyis a szilárd ételek bevezetését, pürésített zöldség vagy gyümölcs formájában. A hozzátáplálást fokozatosan kell bevezetni a gyermek étkeztetésébe, a szoptatás mellett, és semmiképp sem helyette. A baba is szívesen kezébe veszi a kanalat, megvizsgálja az ételeket.

Ebben a hónapban veszi kezdetét az ún. gyakorlójáték korszak, melynek során a kicsi a cselekvéssorozatot nem az eredmény eléréséért, hanem a képesség miatt érzett örömért akarja átélni újra meg újra. Ilyen például a játékok minduntalan eldobása, sapka, zokni levétel. Mindennek csak az ismételgetés okozta sikerélmény a célja.

A baba egészsége

A 6. hónapra a kisbaba általában megduplázza születési súlyát, és kb. 15 cm-t nő. A gyermekorvos és a védőnő folyamatosan nyomon követi és ellenőrzi a baba fejlődését, egészségét. A gyermekorvosi szakvizsgálat során a rendszeresen elvégzett komplex fizikális vizsgálat és mérések mellett, a mozgásfejlődés ellenőrzésére és fejlődés-neurológiai vizsgálatra kerül sor. Ekkor az ajánlott védőoltás is beadásra kerülhet. Gyermekorvosunk tanácsadás keretében segíthet a hozzátáplálás kialakításában.