+36 1 377 6737 Online időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Csecsemőgondozás 8 hónapos korban

Csecsemőgondozás a 8. hónapban

A baba fejlődése

A baba aktívabb életre vágyik, mozgásával és „beszédével” mintha folyton azt akarná kifejezni, hogy többet és többet akar. Minden érdekli, amit szülei, testvérei tesznek. Még nem tudja felmérni a veszélyeket, fokozott figyelemmel kell vigyáznunk rá, hiszen nagy felfedezései galibákat okozhatnak.

Ez a hónap új mozgások kialakulásának a kezdetét is jelenti. A kicsi nyújtózkodik, kúszni kezd, fejlődnek a törzs- és hátizmai, bár továbbra is gyakran csak hátrafelé sikerül kúsznia. Oldalfekvésből az alkarjára támaszkodva már félig felül, pár percen keresztül már egyedül, támasz nélkül is sikerül ülnie, miközben képes a fejével és a csípőjével is elfordulni. Felfedezi, hogy ülő helyzetben is szabadon tud játszani kezeivel. Az ülés elsajátítása a 9-10. hónapban tökéletesedik, igazi mászásról a 10-11. hónapban beszélhetünk.

A 8. hónapban a kicsi egyre többet gyakorolja a négykézlábra állás technikáját. Ebben a hónapban kezd először egyszerre két dologgal foglalkozni. A két kezébe adott tárgyakat összeütögeti, összehasonlítja. Lapozza a könyveket, fürdés közben az egyik játékpohárból a másikba töltögeti a vizet, lassan az ivópoharat is két kézzel, egyedül fogja meg. Ok-okozati összefüggések felfedezése során előszeretettel dobálja a tárgyakat, kitapasztalja, melyik, mekkorát repül, koppan.

A nyolc hónapos csecsemő örömmel kísérletezik saját hangjával, egyre nagyobb erővel próbálgatja azt, gagyog, gőgicsél, énekelget. A gesztusokat hangokkal, a hangokat gesztusokkal párosítja. A „nem” szó kifejezésére rázni kezdi a fejét, ha nem kér valamiből, elfordítja az arcát.

Ebben a korban jelenhet meg az idegenkedés, az idegenekkel szembeni tartózkodó viselkedés. Az idegenektől való szorongás a szellemi és szociális fejlődést tekintve fordulópont: a baba különbséget tesz a hozzá közel álló és az idegen emberek között, nem csak érzi, fel is fogja az emberek közti különbségeket. Fejlődésének köszönhetően egyre tudatosabban kezeli, hogy olykor egyedül kell boldogulnia. A kisbabák függetlenedése egyidejűleg elszakadási félelmet is kivált, és ez a külvilággal szembeni bizalmatlanságban, akár alvászavarokban is megmutatkozhat.

A baba már nemcsak anyatejet vagy tápszert, hanem szilárd ételt is fogyaszt, utánzási képességének köszönhetően „segít” az étkezésben is, próbálja etetni saját magát, így a konyha könnyen csatatérré változik.

A játékban eljött a „rombolás” időszaka. Az építőkockák felborításának nincsen távlati célja, ez egyszerűen csak a fejlődés egy fontos fázisa. A kicsi egyre jobban kezdi átlátni a térbeli összefüggéseket, például az „előtt” és „mögött” közti különbségeket, egyre inkább átveszi a kezdeményező szerepet a megszokott játékokban. A csöppség 10-12 órát alszik éjszaka, és 3-4 órát pihen nappal.

Baba egészsége

A baba hat hónapos kora után a havi gyermekorvosi látogatások már nem szükségesek, csak panasz, illetve kérdések esetén. A legközelebbi javasolt gyermekorvosi látogatásra a csecsemő kilenc hónapos korában kerül sor. Mindenképp forduljunk orvoshoz, ha mozgásban és beszédben jelentős fejlődést nem látunk: a kicsi nem fordul hasra, nem kúszik, nem gőgicsél, nem utánoz.