+36 1 377 6737 Online időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Csecsemőgondozás 9 hónapos korban

Csecsemőgondozás a 9. hónapban

A baba fejlődése

Talán úgy tűnhet, gyermekünk lassabb ütemben fejlődik, mint eddig, ám a csecsemő a nap minden percében töretlenül gyakorolja az eddig elsajátított képességeket. Bosszantja, ha valami nem sikerül, így lehet, hogy az egyik percben nyugodtan játszik, a másikban már dühkitöréseket produkál. A baba képes egyes akadályok elhárítására, például mindent megpróbál megtenni a kívánt játék eléréséért. Egyre önállóbb, talán már egyedül eszik kézzel, segítségünkre van az öltöztetésnél, a mesekönyv lapozásban.

A fogak kibújása után már nem csak pürésített ételt eszik, próbálgatja a kanalat egyedül használni - bátorítsuk a kézzel való evésre. Elsajátítja az úgynevezett „szeretet-szokásokat” és ezeket is leutánozza. Ilyen, például amikor a szülők megsimogatják egymást.

Kúszó mozdulatait egyre többször váltja fel a négykézlábra emelkedés, majd a mászás. A hónap végére már pár percig támaszkodás nélkül, egyenes háttal ül, nem billen előre, ha ülés közben előrehajol egy játékért, képes a kezeivel megtámasztani magát. Ülés közben lábujjaival bíbelődik, akár zokniját is lehúzza, hogy ne akadályozza ebben. Megerősödött hátizmainak köszönhetően felállítva teli talpára nehezedik, emelgeti lábait, bár még gyakran a fenekére huppan. Kézügyessége is fejlődik, ujjaival akár a morzsányi dolgokat is felszedegeti, egymáshoz ütögeti a tárgyakat, nagy örömét leli benne, ha hangzavart okozhat. A tárgyak tudatos leejtését a tudatos eldobás korszaka követi.

Kilenc hónaposan az eltérő térbeli viszonyokat a baba egyre pontosabban felismeri, teljesen elsajátítja az „alatt”, „fölött”, stb. fogalmakat. A mozgást akár 3 méteres távolságban is követi. Percekig képes két dologra összpontosítani. Ha valamit elkezd, majd félbehagy, képes azt később folytatni. Hívásra figyel, hangot ad, utánozza a hallott dallamot, egyre hosszabb hangokat képez. Legalább 20 személy- és tárgynevet pontosan ért. Meseolvasáskor már összeköti a képeket a megszokott tárgyakkal. Tapsol, odaadja a játékot, nyújtja a kezét, hangja ritmusával érzelmeket közvetít, mimikája egyre kifejezőbb. Társaságban a kicsik még inkább egymás mellett játszanak, mint sem egymással.

A kedélyállapot ingadozások az éjszaka beköszöntével sem szűnnek meg. Mióta a gyermek egyedül is ki tud mászni az ágyból, gyakori látogató lehet a szülői ágyban.

A baba egészsége

Fél éves kora óta most kerül sor a következő hivatalos gyermekorvosi szakvizsgálatra. A komplex fizikális vizsgálat mellett szakorvosunk megméri a gyermek hosszát és súlyát. Az ajánlott védőoltás beadására is sor kerülhet. Orvosunk tanácsot ad a gyermek helyváltoztató mozgásával kapcsolatosan, illetve bármilyen felmerülő kérdésre megnyugtató választ ad.