+36 1 377 6737 Online időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Altatás

Altatás

Nem lehet pontosan meghatározni, mennyit alszik egy csecsemő, mert ez babánként eltérő lehet. Van olyan újszülött, aki kezdetben akár 20 órát is alszik, de olyan is, akinek elég a 14-16 óra.


A napirend kialakítása az altatás szempontjából különösen lényeges, mert ha a baba megszokja, mikor következik az alvásidő, könnyebben merül álomba. Az altatást azonban nem szabad erőltetni, igazodnunk kell a gyermek a saját alvásigényéhez.


A szülők különféle módszerekkel próbálják gyermeküket alvásra bírni, pedig ha a csecsemőnél rögzül, hogy csak segítséggel alszik el, ez később – például óvodás korban – alvásproblémákhoz vezethet.


Az a legjobb, ha a gyerek már egészen kicsi kora óta megszokja, hogy egyedül alszik el. A szülő feladata, hogy biztosítsa számára az ideális körülményeket.. Ideális esetben nem kell mást tennie, mint az ágyába tenni a csecsemőt, betakarni, megsimogatni a hátát.


Ez persze nem azt jelenti, hogy ha agyermek sír, nem kell vele foglalkozni, épp ellenkezőleg: próbáljuk megtalálni a sírás okát és utána elaltatni a kicsit. A sírásnak – mint a csecsemő kommunikációs eszközének – mindig konkrét oka van.


Az egyik legjellemzőbb ok, hogy a gyerek éhes. Ahogy nő, változik a tej mennyiségének szükséglete is, ezért teljesen természetes, hogy gyakrabban kell megszoptatni.


A baba akkor is sír, ha nem érzi magát biztonságban, hiányzik neki a szülő közelsége vagy csak megrémült valamitől. Ilyenkor vegyük fel, öleljük magunkhoz, ettől megnyugszik. A folyamatos altatási kényszer és az, hogy mindig a baba mellett kell lennie, gyorsan kimerítheti a kismamát, ezért az édesapa segíthet, hogy a csecsemőben tudatosuljon, az apától is számíthat megnyugtatásra.


Ok lehet a sírásra a hasfájás. Ez főként fiúkra jellemző, az oka pedig az, hogy a baba levegőt is nyel az étellel. A légbuborékok okozzák a feszítő, fájó érzést a pocakban, ezért fontos, hogy szoptatás közben és után is alaposan büfiztessük meg, legalább tíz percen keresztül. Ezután érdemes tisztába is tenni, mivel többnyire szoptatás közben, vagy utána ürül a széklet.


Ahogy nő, úgy változik a csecsemő alvásigénye is. Így előfordul, hogy egyszerűen azért nem alszik, mert nem fáradt. 2-3 hónaposan a csecsemő akár már másfél-két órát is ébren van egyhuzamban, 4-6 hónapos korára ez a két-három órás ébrenlétet is elérheti két alvás között. Hagyjuk a picit játszani, nézelődni, sétáljunk vele és akkor tegyük le aludni, amikor látjuk, hogy már fáradt.


A megfelelő altatási körülmények


Az ideális közeg a csecsemőnek, ha félhomályban, szűk fekvőhelyen alhat, minimális zajban – leginkább ez fogja számára felidézni a mama pocakjában megszokott érzést.

Ha kiságyban altatjuk, akkor tegyünk köré szűkítőbetétet, de párnával is körbevehetjük.


A babák szeretik a hason alvást, mivel ez áll legközelebb a magzati pózhoz. Ne erőltessük a háton altatást, a baba ösztönösen tudja, melyik póz a legkényelmesebb a számára.


A túlmozgásos, nyugtalan babát bebugyolálhatjuk egy takaróba, úgy öleljük magunkhoz – ez segíthet számára ellazulni, megnyugodni.