+36 1 377 6737 Online időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Szoptatás

Szoptatás


Ha csak nincs valamilyen kizáró tényező, a Dr. Rose Szülészete támogatja azt az álláspontot, hogy a babát már a szülés utáni pillanatokban érdemes az édesanya mellére tenni. Igaz, ekkor még csak az előtej termelődik, talán nem is rögtön indul be a szopóreflex a babánál, ám ha a próbálkozás mégis sikerrel jár, az gyorsítja a méh összehúzódását és serkenti a tejelválasztás beindulását.

A szoptatás szertartása önmagában is fontos, hiszen ez az erős testi kontaktus megnyugtatja a babát, aki kilenc hónapon át az anyaméh biztonságában érezte magát. A szoptatásból fakadó közelség még intenzívebbé teszi az anya-gyermek kapcsolatot.

Az anyatej minden fontos összetevőt olyan arányban tartalmaz, ahogyan arra a csecsemőnek szüksége van. A szoptatott kisbabák ritkábban sárgulnak be, mivel az anyatej hashajtó hatású, így a sárgaságért felelős bilirubin távozik a széklettel.

A tejtermelést és leadást két hormon szabályozza: a prolaktin és az oxytocin. Mindkét hormon az agyalapi mirigyben termelődik, és maga a szoptatás indítja el elválasztásukat. A prolaktin főleg éjszaka termelődik, ezért van éjszaka több teje a kismamának. Az oxytocin a tejleadást szabályozza, és mennyiségét nagyban befolyásolják az anya érzelmei, gondolatai.

A tej mennyisége az ürítés által újra termelődik, így minél többet szoptat – illetve fej - a kismama, annál bőségesebben termelődik melleiben az anyatej.

Az anyatejes csecsemők számára fontos a K- és a D-vitamin pótlása. Előbbi a vérzéses betegségeket előzi meg, utóbbi pedig a csontfejlődéshez szükséges. A gyermeki szervezet D-vitamin igénye magasabb a felnőttekénél.


A szoptatás menete


Mivel a szoptatás alkalmanként fél- vagy akár egy órán keresztül is tarthat, ezért fontos, hogy a mama kényelmes testhelyzetben legyen. Sokan preferálják a fekvő pózt, de érdemesebb először ülve gyakorolni. Kényelmesebb az ülés, ha a mama kitámasztja magát: a háta mögé, a könyöke alá, az ölébe helyezhet el párnákat, így lazán hátradőlhet. Miután kézbe vette, fordítsa oldalra a babát, hogy csecsemő pont szemben legyen a mellel, az evéshez ne kelljen elforgatni a fejét. Szabad kezével, a bimbóudvar körül C-fogással fogja meg a mellét és érintse a mellbimbót a baba szájához. A keresőreflex hatására a baba kinyitja a száját. Ha olyan nagyra nyitotta, mintha ásítana, helyezze a mellbimbót mélyen a szájába.

A mellre helyezés akkor helyes, ha a csecsemő a teljes bimbóudvart és az alatta levő mellszövet nagy részét is a szájába veszi úgy, hogy a mellbimbó elérje egészen a szájpadlását. Szabályos a tartás, ha a baba orra és az álla is a mellhez ér, és a nyelve hullámmozgásával préseli ki a tejet.

A kisbabát addig hagyja a mellén, amíg szopik, ne próbálja meg leválasztani. Ha befejezte a szopást az egyik mellen, tegye át a másikra – lehet, hogy ezt már nem fogadja el, ebben az esetben ne erőltesse az evést. A következő szoptatásnál először erre a mellre tegyük a babát.


Akik a fekvő pózt részesítik előnyben, tegyenek párnát a fejük alá, de ebben az esetben is az oldalán feküdjön a baba. Őt is támassza meg hátulról párnával, takaróval, vagy egy összecsavart törülközővel.


Gyakoriság


Az újszülöttnek legalább napi 8-12 szopásra van szüksége. Ez akkor történjék, amikor a baba éhséget jelez, vagy ha az anya mellei már nagyon feszülnek. A csecsemő éhségét jelzi, ha szopó mozgásokat végez, vagy szopó hangokat hallat, esetleg a kezét a szájához teszi.

Ha ennél sűrűbben szeretne a baba szopni, egész nyugodtan hagyjuk, nem érdemes figyelni a szoptatások közt eltelt időt.

Ajánlott minden három órában legalább egyszer megszoptatni a babát, óvatosan ébresszük fel akkor is, ha éppen alszik. Az erősebb tejtermelés hatására a mama éjszaka érezheti mellei túltelítődését, ilyenkor is felkeltheti gyermekét, hogy megszoptassa.


Időtartam


Szülés után néhány nappal váltja fel az előtejet az érett tej, ami már több cukrot és zsírt tartalmaz, ezáltal táplálóbbá válik a kisbaba számára. A szoptatás elején a tej hígabb, mintegy húsz perc elteltével sűrűbbé válik, így legalább ennyi ideig hagyjuk a mellen a kicsit.

Az anyukának nem szabad aggódnia amiatt, mennyi ideig szopik a baba, hiszen a csecsemő pontosan tudja, mennyi tejre van szüksége. A kismama észre fogja venni, ha gyermeke már befejezte az evést, mert ilyenkor elernyed a keze, sok esetben el is alszik.


Bukás


Amikor „bukik a baba”, kis mennyiségű tej folyik vissza a szájából. Ez ártalmatlan tünet és általában akkor következik be, amikor a kicsi túl mohón eszik és a tej mellé sok levegőt nyel. A másik ok az lehet, hogy még fejletlen a nyelőcső alsó záróizma.

Úgy segíthetünk a babán, hogy szoptatás közben büfiztetjük, illetve félig ülő testhelyzetben tartjuk.


Fejés az első héten


Ha valamilyen okból átmenetileg nem szopik a csecsemő, a mellett három óránként kell lefejni, kézzel vagy géppel. A tejleadó reflex kiváltását elősegíthetjük meleg zuhannyal vagy borogatással, illetve a mell gyengéd masszírozásával.

Ha mellszívó készüléket használunk, azt mindenképp fertőtlenítsük előírás szerint, minden használat előtt.


A lefejt anyatej tárolása


A lefejt anyatejet fertőtlenített üveg- vagy műanyag edénybe tölthetjük, és rögtön tegyük hűtőszekrénybe. A tej általában három napig tárolható, de ha lefagyasztjuk, hat hónapon belül még felhasználhatjuk.


A mélyhűtött anyatejet hűtőszekrényben kell felengedni és meleg vízben felmelegíteni, mielőtt a babának adjuk. Már az egészen kicsi babák is képesek kis pohárból inni, ezért nem kell feltétlenül cumisüveget használnunk.


A tápszer


Vannak esetek, amikor a kismama nem tud szoptatni, nincs elég teje. Gyakran csak a szoptatási technikán kell változtatni, illetve a lelki ráhangolódást kell megteremteni a sikerhez. Ha semmilyen megoldás nem vezet célra, szükség lesz a tápszeres táplálásra. Sok édesanya bűntudatot érez, ha nem tudja szoptatni gyermekét, de az aggodalom felesleges, mivel a mai tápszerek összetétele már nagyban hasonlít az anyatejre. Az optimális tápszer kiválasztásában segít Önnek csecsemőorvosunk.

A tápszerhez forró vizet kell hozzáadni, ez az egészségügyi szabványok egyik legfontosabb követelménye. A tápszer elkészítésekor fontos, hogy betartsuk a hígítási arányokat, mert a túl tömény tápszer nem tartalmaz elég vizet, így szomjas maradhat a baba.