+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Álmatlan éjszakákat okoz a CTS

Éjjel jelentkező, fájdalmas, égő zsibbadás a hüvelyk-, mutató- és középső ujjakban… A fájdalom felfelé, a csukló és alkar felé is sugározhat, akár az egész karra kiterjedhet… A carpalis alagút szindróma – CTS – napjainkban igen gyakori, ugyanakkor sokszor félreismert tünetegyüttes.

"A betegek nagy része, megfelelő diagnózis és terápia hiányában, akár hosszú évekig is kénytelen együtt élni kínzó panaszaival, pedig jól kezelhető, sőt gyógyítható problémáról van szó" – mondja Dr. Ilniczky Sándor, a Dr. Rose Magánkórház neurológusa.

A háttérben állhat súlygyarapodás, terhesség, pajzsmirigy-alulműködés, csukló környéki törés, ízületi gyulladás, vizenyő, cukorbetegség. Elsősorban a középkorú- és idős nők veszélyeztetettek, de a CTS szinte minden életkorban előfordulhat. Akik napi munkájuk során fokozott igénybevételnek teszik ki a csuklójukat, illetve az ujjhajlító izmaikat, ráadásul kézfejüket tartósan hátrafeszített helyzetben tartják, jó eséllyel számolhatnak a carpalis alagút szindrómával. Bizonyos sport tevékenységek, mint kerékpározás vagy súlyzós edzés szintén kiválthatják a tüneteket. Előfordulhat, hogy egy súlyos ínhüvelygyulladáshoz másodlagosan csatlakozik a CTS is.

Az erős éjszakai tünetek nappalra ugyan enyhülnek, de a páciens merevnek, duzzadtnak érezheti ujjait, s az ujjvégek bizsergése, érzéketlensége továbbra is fennállhat. Enyhébb esetekben a csukló éjszakára rugalmas sínnel rögzíthető, s a javulás szinte azonnal megkezdődik. "Átmeneti megkönnyebbülést érhetünk el szteroid injekciókkal is, ám ha ezek a terápiák mégsem bizonyulnak megfelelően sikeresnek, illetve a kéz gyengesége, és izomsorvadás is jelentkezik, a műtét hozhat megoldást" – fűzi hozzá az orvos – "Ez a problémát okozó szalag átmetszését, ezáltal az ideg felszabadítását jelenti."

A CTS-t esetenként félrediagnosztizálják: a visszatérő zsibbadásokat felső végtagi, illetve agyi keringészavar következményének, vagy a nyaki gerinc meszesedés illetve porckorongsérv tünetének gondolják. Mivel a kéztő alagút szindróma tünetei megjelenhetnek akár a könyökben, vállban is, és könnyen összekeverhetők más ízületi problémákkal. Ezért olyan fontos, hogy ön bármilyen rendszeresen jelentkező kellemetlen fizikai érzet kapcsán konzultáljon orvosával. Ugyan a jellegzetes panaszok és az ideggyógyászati vizsgálat alapján már azonosítható a rendellenesség, biztos eredményt az idegvezetési sebesség műszeres vizsgálata adhat – ennek segítségével ráadásul az idegsérülés súlyossága is megállapítható. A mai nagy felbontású, modern ultrahang készülékek segítségével az ideg szerkezete, vastagsága is vizsgálható, ami a későbbi műtéti kezelésben jelenthet segítséget a sebésznek.

Tudta?

Az ujjak mozgását az izmok mellett inak és idegek szabályozzák. Utóbbiak egy része az ún. kéztőalagúton – egy csontos és szalagokkal ellátott területen – át fut az alkar felől a kézfejbe. Amikor az inakat irritáció éri – pl. megerőltetés formájában –, megduzzadnak, így körülöttük nyomás alá kerül az ideg, ami zsibbadáshoz és fájdalomhoz vezet. A zsibbadás gyakran éjszaka jelentkezik. A probléma egyik oka lehet, hogy napjaink számítógépes életmódjához egyre inkább hozzátartozik a merev kéz- és kartartás, szinte naphosszat hátrafeszített helyzetben tartjuk kézfejünket.
A kezeletlen carpalis alagút szindróma izomsorvadással, és az érintett terület teljes érzéketlenségével járhat.