+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Gasztroenterológiai szűrések

Civilizált társadalmunkban számos betegség oka az emésztőrendszer meggyengült működése. Immunrendszerünk munkájának jelentős része a gyomor-bél traktusban zajlik, de a felszívódás, emésztés, méregtelenítés, a tápanyagok hasznosítása is elengedhetetlenül fontos egészségünk szempontjából. A tápcsatornából kiinduló rákfajtákat a leggyakoribb daganatos megbetegedések között tartják nyilván Magyarországon is, ilyen pl. vastagbélrák, gyomorrák, májrák.

Nagyon lényeges, hogy bármilyen visszatérő tünettel – például: hasi diszkomfort érzet, puffadás, böfögés, hasmenés, székrekedés, székelési szokások változása, véres széklet, fájdalomérzet a hasban – felkeressük a gasztroenterológiai szakrendelést. 

Általános gasztroenterológiai szűrés tartalma

 • szakorvosi alapvizsgálat
 • laborvizsgálatok
 • hasi ultrahang
 • székletvizsgálat
 • szükség esetén műszeres vizsgálatok (gasztroszkóp, kolonoszkóp, rektoszkóp).

Speciális gasztorenterológiai szűrési csomagjaink

Helicobacter szűrés

Akár vérből (Helicobacter antitest meghatározása), akár a kilégzett levegőben gyűjtött izotóp felhalmozás mérése révén (UBT teszt), vagy gyomortükrözéskor nyert mintavétel szövettani feldolgozása során, információt kaphatunk arról, fennáll-e a Helicobacter pylori fertőződés. A baktérium jelenléte lehet okozója fekélybetegségnek, gyulladásos gyomorpanaszoknak, savtúlműködéses állapotoknak.

Ételallergiák és intoleranciák szűrése

Az ételallergia sokszor minimális tünetekkel jár, esetenként csak folyamatos diszkomfort érzetet okoz. Az allergiás reakció, és az állandó ismétlődés azonban nagyon megterheli a szervezetet, és idővel súlyosabb szövődményekhez, degeneratív folyamatok beindulásához vezethet.

A vizsgálat fajtái:

 • Alimentáris allergén panel meghatározás vérből
 • Laktóz intolerancia H2 kilégzési teszt segítségével
 • Coeliakia és EMA (lisztérzékenység) vizsgálatok

A vastagbélrák szűrése

A rákos megbetegedések között aggasztóan nő a vastag- és végbélrák esetek száma, hazánkban az évente újonnan regisztráltak száma 7-8 ezer beteg. 40-es életéveink során a polipok képződésének gyakorisága felgyorsul, ezért ettől az életkortól kezdve feltétlenül indokoltnak tartjuk a szűrőprogramok igénybevételét.

A szűrés alkalmával székletvizsgálatra, hasi ultrahangra és kolonoszkópiára (vastagbéltükrözés) kerül sor. Utóbbi vizsgálat altatásban is kérhető. 

Fertőzéses betegségek szűrése

Ilyen lehet például a szalmonellafertőzés, férgesség vagy a Coli baktérium felszaporodása az emésztőrendszerben. Ezek történhetnek specifikus széklettenyésztéssel, Giardia lamblia (bél-parazita) vizsgálattal, székletből történő féregpeték kimutatásával. 

Hasnyálmirigy (Pancreas) funkciós tesztek végzése

A hasnyálmirigy-gyulladás lehet akut, vagy krónikus, illetve társulhat hozzá alacsony vagy magas vércukorszint is. A hasnyálmirigy betegségek gyakran rejtve maradnak, ezért indokolt akár panaszmentesség esetén is elvégeztetni a vércukor- és keményítőterhelést, melynek során közvetve tudunk következtetni a hasnyálmirigy működés zavarára. 

A vizsgálat részei:

 • Keményítő terhelés
 • Cukorterhelés, illetve ATT index kiszámolása
 • Vér és vizelet emésztőenzimek szintjének meghatározása
 • B-12 vitaminhiány szűrése  
 • A B-12 vitamin hiánya többek között vészes vérszegénységhez vezet, de egyéb idegsorvadásos tüneteket is okozhat.