+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Mellrákszűrés

A női emlők rákbetegsége relatíve gyakori, agresszív betegség. Minél korábbi diagnózisa a sikeres kezelés alapja. A mellrák általában fájdalmatlan csomó formájában jelentkezik, esetleg a bimbó váladékozása, az emlő bőrének kemény megvastagodása, kifekélyesedése kelti fel a gyanút.

Minden nő számára fontos a mellek önvizsgálatának helyes elsajátítása és rendszeres elvégzése, tapintható vagy látható elváltozás esetén pedig annak mielőbbi szakorvosi vizsgálata. Emellett évenkénti szakorvosi és műszeres vizsgálat is javasolt. 

A komplex emlővizsgálat során szakorvosunk először felveszi a páciens kórtörténetét (szoptatás, családban előforduló betegségek, korábbi leletek átnézése, stb.), majd gondos és részletes tapintással átvizsgálja az emlőket, csomókat és egyéb elváltozásokat keresve. Az orvos olyan paraméterekre is kíváncsi, mint oldalkülönbség, bőrpír, váladékozás, bőrön lévő eltérések.

A fizikális vizsgálat után mell ultrahang vizsgálatára, 35 év felett mammográfiára (mell röntgenvizsgálata) is sor kerül.

Az ultrahang sugárterhelést nem okoz, jelenleg a legkíméletesebb képalkotó eljárás. A hanghullámok a különböző felületekről különböző formában verődnek vissza, ezeket érzékeli a vizsgálófej. A hanghullámokat a készülék elektromos jelekké alakítva képként jeleníti meg a vizsgált részt.

A hagyományos röntgenfelvételtől eltérő fizikai paraméterekkel és fotótechnikával készül az emlő röntgenfelvétele, a mammográfia, mely a lágyrészek finom szerkezeti eltéréseinek kimutatására alkalmas. A vizsgálat során a melleket két fémlemez közé fogjuk, ebben a helyzetben készítünk az emlőkről külön-külön 2-2 felvételt, különböző irányokból.

Kinek ajánlott a mellrákszűrés ?

A 2010-ben megjelent szakmai kollégiumi állásfoglalás alapján a 35. életévtől ajánlott a mammográfiai vizsgálat. A 35 év feletti pácienseknél végzett komplex emlőszűrés a tapintásos, mammográfia és ultrahang vizsgálatok együttes elvégzését jelenti.

Az emlőszűrés során észlelt kóros lelet esetén lehetőség van az elváltozásból sejtminta vételére egy tűn keresztül (aspirációs citológia), illetve az elváltozásnak az épben történő kimetszésére, majd szövettani feldolgozására. Rosszindulatú daganat biztos kizárása csak a gyanús elváltozás sebészi kimetszésével és szövettani feldolgozásával lehetséges!

 

Kérjen időpontot online mellrákszűrés elvégzésére!