+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Utazás előtti oltások

Diftéria-Tetanus-Pertussis-Polio

Egyes gyermekkori kötelező védőoltások hatékonysága – diftéria (torokgyík), tetanus (merevgörcs), polio (gyermekbénulás), pertussis (szamárköhögés) - felnőttkorra már nem garantált, ezért 21 éves kor felett ajánlott az újraoltás. Újabb ismétlések tíz évente javasoltak, így tartható fent a megfelelő védettségi szint.

 

Hepatitis A

Minden 1 évnél idősebb gyermeknek és minden egészséges felnőttnek ajánlott, amennyiben járványveszélyes területre látogat, vagy szívesen fogyaszt tengeri ételeket.

Ebből a szempontból Közép- és Dél-Amerika, Mexikó, Ázsia (Japán kivételével), Afrika, Kelet-Európa és egyes dél-európai, mediterrán országok érintettek.

Egyetlen oltás – akár közvetlenül az utazás előtt beadva – biztosítja a megfelelő védettséget.

Ajánlott ismétlőoltás: 6-60 hónap múlva az első oltás felvételét követően. Így minimum húsz évre szóló védettség szerezhető. Egyetlen Hepatitis A oltás öt évre nyújt védettséget.

A vakcina más oltásokkal egy időben is alkalmazható.

 

Hepatitis B

Az utazásig hátralévő idő határozza meg az oltás felvételének menetét. Ha nem több, mint egy hónap áll rendelkezésre, három oltás felvétele javasolt. Az első oltás után 7 és 21 nappal kell ismételni. Ebben az esetben 12 hónap múlva plusz egy emlékeztető oltás beadása szükséges. A négy dózis felvétele után életre szóló védettség szerezhető.

Amennyiben több idő áll rendelkezésre utazás előtt, megfelelő védettség szerezhető két, egy hónapos kihagyással beadott oltás felvételével. Ebben az esetben a második oltás után hat hónappal egy harmadik oltás felvétele szükséges a teljes körű Hepatitis B elleni védelemhez. A közel 100%-os védettség csak a harmadik oltás felvétele után kb. egy hónappal alakul ki. A Hepatitis B elleni védőoltás újszülött kortól adható. 11-15 éves kor között kétszeri ismétlés elegendő.

 

Hepatitis A és B kombinált védőoltás

Az adagolás módja megegyezik a Hepatits B oltáséval. Hepatitis B ellen közel 100%-os védettség csak a harmadik oltás felvétele után kb. egy hónappal alakul ki, míg Hepatitis A ellen már a második oltás után. A Hepatitis A és B elleni kombinált védőoltás 1 éves kortól adható.

 

Sárgaláz elleni oltás

Ez az egyetlen kötelező oltás, amelynek beadásáról bizonyos országokban a hatóságok igazoló okmányt kérhetnek (sárga könyvet). Sárgaláz elleni oltóanyagot csak akkreditált intézményben, így Nemzetközi Oltóközpontunkban lehet felvenni. Az oltást minden 9 hónapnál idősebb személynek ajánlatos beadatni, ha járványos területre vagy olyan országba utazik, ahol a védettséget igazolni kell. Az oltási igazolvány tíz nappal a beadást követően válik érvényessé. A védőoltást célszerű legalább hat héttel az indulás előtt beadatni, és tíz évre szóló védettséget biztosít.

 

Hastífusz elleni oltás

Egy adag vakcina két hét után biztosít kb. 95%-os védelmet, három éven át. Ezután az oltás ismétlése csak akkor ajánlott, ha ismét fertőzött területre utazunk. 2 éves kortól adható.

 

Gennyes agyhártyagyulladás elleni oltás

Egyetlen oltás öt évre szóló védettséget biztosít, a védelem a beadást követően két hét múlva alakul ki. Öt év eltelte után az oltás megismétlésére csak akkor van szükség, ha fertőzött területre utazunk. A vakcina 2 éves kortól adható.

 

Veszettség elleni védőoltás

Három alkalommal 0-7-21 napos oltási sémában kell beadatni, utazás előtt. Veszettségre gyanús sérüléskor újabb oltás beadása szükséges. Tartós veszélyeztetettség esetén – például munkakörből kifolyólag – egy-két évenként meg kell ismételni az oltást.

 

Kolera elleni oltás

Utazás előtt két alkalommal kell felvenni, egy hetes időközzel, így két évre szóló 85-90%-os esélyű védettség szerezhető a betegséggel szemben.

 

Malária megelőzése

A betegség ellen nincs védőoltás, helyette többféle gyógyszer is rendelkezésre áll, melyekkel megelőzhető a fertőződés. A készítmények napozásra és alkoholfogyasztásra való javallataikat tekintve különböznek. Egyes készítményeket az utazás előtt egy héttel kell elkezdeni szedni, más gyógyszerek adagolását elég elkezdeni az indulást megelőző napon is, így a „last minute” utazók számára is van megoldás.

Néhány malária parazitafaj ellenálló bizonyos gyógyszerekben található hatóanyagokkal szemben, ezért ezekkel a készítményekkel a rezisztens fajok ellen nem lesz hatékony a védekezés. A terhes kismamáknak nem ajánlott a malária elleni gyógyszerek szedése, a kisgyermekek védelme azonban megoldható.

Ha valaki épp gyermeket tervez, ügyeljen arra, hogy a malária elleni gyógyszernek ki kell ürülnie a szervezetéből a fogantatás ideje előtt. Némelyik készítménynél ez akár több hónapot is jelenthet.

A malária elleni készítményekről érdemes mindenképpen kikérni Oltóközpontunk ajánlását, mivel fontos, hogy olyan gyógyszert válasszunk, amely biztosan véd az adott úti cél országban előforduló változat ellen.

Hazatérés után még folytatni kell a készítmények szedését. Hogy meddig, az szintén attól függ, milyen hatóanyagú a készítmény.