+36 1 377 6737 Időpont foglalás

A várandósság 9 hónapja alatt komoly hormonális és fizikai változások mennek végbe a női testben, ezek hatására átalakul, átrendeződik egyes belső szervek elhelyezkedése, a növekvő hason és a melleken kitágul a bőr, a szülés előtt pedig már némileg meglazulnak az ízületek is. 

A méh

A szülést követően a méh szinte azonnal elkezd zsugorodni, s lassan visszatér a várandósságot megelőző állapotba, kezdetben ez vérzéssel is együtt jár. 

Gátmetszés

Ha a szülés során szükségessé vált a gátmetszés, a gyógyulás időszakában előfordulhat enyhe gáttáji fájdalom. A heget gyógynövényes krémekkel, ülőfürdővel lehet kezelni. 

Inkontinencia

A szülést követően hosszabb-rövidebb időre felléphet inkontinencia, hisz a vizelettartáshoz szükséges izmok is meglazultak a hormonális hatásoktól, valamint a kitolási szakban elért tágulástól.

Az intim torna - melyet már a várandósság idején is célszerű rendszeresen végezni - meggyorsíthatja a regenerálódás folyamatát, és elősegíti az inkontinencia megszűnését. 

Emésztési problémák

A hormonváltozások emésztési problémákat is okozhatnak; ez puffadással és székrekedéssel járhat. Ilyenkor az étrend változtatás lehet a megoldás. A rostdús élelmiszerek - teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, zöldségek, gyümölcsök - megkönnyítik az emésztés folyamatát. 

Tej termelődés

Közvetlenül szülés után még csak úgynevezett előtej termelődik a mellekben, de a méhösszehúzódás, a kisbaba mellre tétele már az első napokban beindítja a rendes anyatej termelést. Ez időnként erős mellfeszüléssel, mellérzékenységgel jár, akár fájdalommal is. Ilyenkor az is nagyon kellemetlen érzést jelenthet, amikor az anya szoptatni kezdi gyermekét. Ezek a kellemetlenségek annál hamarabb elmúlnak, minél többször szoptatja meg az édesanya csecsemőjét.

Fontos, hogy ha a baba jóllakott, de a mellek még mindig feszülnek, a felesleges tejet fejjük le, mert a pangó tej, az állandóan tovább gyarapodó mennyiség hozzáadódásával akár gyulladáshoz is vezethet, ez pedig már komoly fájdalommal jár. 

Plusz kilók

A terhesség alatt felszedett kilók közvetlenül a szülés után, illetve a szoptatás időszakában lassan "leolvadnak", a bőr kezdi visszanyerni feszességét, a test a korábbi kontúrját. 

A szoptatás időszaka alatt Ön elsősorban az extra kalóriabevitel kerülésével, a szoptatások napi számának csökkenésével párhuzamosan pedig a rendszeres mozgás újrakezdésével gyorsíthatja meg a visszarendeződési folyamatot. Így körülbelül 8-9 hónappal a szülést követően kezd majd látványossá válni a fogyás.

A rendszeres mozgással regenerált tónusosabb izmok feszesebb bőrt és kötőszövetet eredményeznek, de – az igazán szerencsés alkatúak kivételével – ez mindig igényel némi plusz erőfeszítést.

A szoptatás első hónapjaiban a szervezet folyadék-visszatartása nagy és a hormonális hatás is erős, a diétázás pedig nem javasolt. A sok sport is apaszthatja a tejet. Ez tehát a „türelmi időszak”. Hosszantartó szoptatás esetén azonban (legalább egy év) mindez átfordul, és a test fokozott tempóban kezdi égetni az energiát, ilyenkor gyakran maga a szoptatás is elég a látványos fogyáshoz. Az okok között szerepel az is, hogy a várandósság alatt a szervezet a hason, a combokon és a felkarokon képez tartalékokat, ezért ott rakódnak le a zsírpárnák. Mivel ez a folyamat hormonális irányítású, maga a szoptatás képes leggyorsabban visszafordítani. Ez azonban csak akkor igaz, ha az édesanya odafigyel az egészséges táplálkozás szabályaira. Mivel a szoptatás nagyobb tápanyag elvonással jár az anya szervezetében, a hatás megmutatkozhat az étvágy növekedésében is. Pedig valójában csak vitamin- és ásványianyag pótlásra lenne szükség ahhoz, hogy megszűnjön a kínzó éhségérzet.

Az egészséges étkezés már csak azért is kiemelten fontos ebben az időszakban, mert az anya táplálékának összetevői megjelennek a tejben. Vagyis a feldolgozott élelmiszerekben található adalékok és tartósítószerek, a túlzott só-, cukor- és zsírbevitel mind hat a baba szervezetére is. Ezért nem javasolt a fogyókúra is a szoptatás során, mivel az értékes tápanyagokat vonna el a tejből.

Bár ez erősen alkat és korfüggő, általánosságban elmondható, hogy az első gyermek után nagyjából 1-1,5 évvel, a második vagy többedik gyermek után úgy 1,5-2 évvel nyeri vissza az édesanya teste az optimális állapotát.