+36 1 377 6737 Időpont foglalás

A baba megszületését követően szükségessé válik bizonyos hivatalos okiratok beszerzése, illetve fontos elintéznünk a gyermek után járó támogatások folyósítását. A hivatali ügyintézés általában az édesapára marad, mivel az anyát teendői a következő hetekre többnyire a lakáshoz kötik. 

A szülés után még rendszeresek a védőnői látogatások a család otthonában. Ha Ön nem kívánja az államilag kijelölt védőnő segítségét igénybe venni, védőnőnk készséggel áll rendelkezésére. 

Hivatalos papírok beszerzése

A gyermek születése után a szülők Dr. Rose Magánkórház szülészetén vehetik át a kicsi születési anyakönyvi kivonatát.

Ehhez a következőket kell bemutatni: 

  • mindkét fél személyi igazolványa és lakcímigazoló kártyája 
  • házassági anyakönyvi kivonat (300 napnál nem régebbi!) 
  • ha nem házasok, akkor apasági nyilatkozat

Az anyakönyvi kivonat birtokában a lakhely szerinti okmányirodában váltható ki az újszülött lakcímigazoló-kártyája.

A TAJ kártya ügyintézése automatikusan történik, általában 2-3 héten belül megküldik az anya bejelentett lakcímére. 

TGYÁS

A terhességi-gyermekágyi segély (TGYÁS) feltétele, hogy az anyának legyen legalább 365 napnyi társadalombiztosítási ideje az elmúlt 2 éven belül. Ez esetben a szülés után 168 napig (24 hétig) jogosult a szülési szabadságra. A TGYÁS már a szülést megelőző négy hétre (maximum 28 napra) is igénybe vehető. Összege a szülési szabadság kezdő napját megelőző naptári évben keresett jövedelem napi átlagkeresetének 70%-a.

GYED

A biztosított szülőnek a TGYÁS lejárta után jár a Gyermekgondozási Díj, a gyermek 2 éves koráig. Ez a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 70 %-a, azzal a kitétellel, hogy maximálisan megállapítható bruttó összege igazodik a mindenkori minimálbérhez (havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér 140 százaléka lehet).

GYES

A Gyermeknevelési Segély a GYED lejárta után - vagy ha arra az anya nem jogosult -, akkor a szülés napjától a gyermek 2 éves koráig igényelhető (ikrek és súlyosan fogyatékos gyermekek esetén iskolakezdési korig).  

A juttatásokat a munkáltatónál lehet igényelni, amennyiben a munkáltatónál társadalombiztosítási kifizetőhely működik. Amennyiben az Ön munkahelye nem társadalombiztosítási kifizetőhely, vagy Önnek nincs munkaviszonya, a területileg illetékes Magyar Államkincstár Családtámogatási Kirendeltségén és/vagy Egészségbiztosítási Pénztáraknál kell igényelni a juttatásokat. 

A szükséges iratok:

  • személyi igazolvány, lakcímigazoló-kártya 
  • az újszülött eredeti születési anyakönyvi kivonata 
  • kórházi igazolás (amit a zárójelentéshez mellékelnek) 
  • TAJ kártya (szülők, újszülött) 
  • adókártya 
  • magán-nyugdíjpénztári tagság belépési nyilatkozat záradékolt példánya 
  • várandós gondozáson való megjelenést igazoló orvosi igazolás (min. 4 pecsét - koraszülés esetén min. 1 pecsét -, a várandós nő gondozását végző szülész-nőgyógyász állítja ki "A várandós nő gondozási könyve" alapján.)