+36 1 377 6737 Időpont foglalás

A szülést követő érzelmi stresszt egyes nők könnyebben, mások nehezebben dolgozzák fel. Az anya lelkiállapotát ilyenkor több tényező befolyásolja: a tény, hogy valaki teljes egészében rá van utalva, a szabadságérzés elvesztése, a 24 órás „készenlét”, az alváshiány és fáradság mellett még a hormonok is dolgoznak. Ehhez társulhat még a bűntudat, amit amiatt érez, hogy felhőtlenül boldognak kéne lennie, mégsem az. Ebből következhet az a gondolat, hogy ő rossz anya, amitől még erősebbek lesznek a tünetei. 

Baby blues (gyermekágyi szomorúság)

Felmérések szerint a nők 50-80%-át érinti ez a szülést követő állapot, melynek során a kismama végtelen szomorúságot érez, ingerlékeny, viselkedését összességében erős érzelmi hullámzás jellemzi – az euforikus boldogságérzés hirtelen csaphat át nála sírógörcsbe. Ez az állapot általában a szülést követő első héten jelentkezik és jó esetben csak egy hétig tart, mégsem szabad figyelmen kívül hagyni, mert hosszabb távon depresszióba torkollhat. 

Szülés utáni depresszió

Körülbelül minden nyolcadik nő esetében válik tartóssá a gyermekágyi szomorúság. A szomorúsághoz, fáradtsághoz ekkor már társul a teljes reménytelenség érzése és az anya szinte retteg, hogy nem tudja ellátni kisbabáját. Sokszor még a legegyszerűbb rutinfeladatok is legyőzhetetlen akadálynak tűnnek; van, aki ilyenkor még arra is képtelen, hogy etesse, öltöztesse, vagy tisztába tegye gyermekét. A másik véglet, amikor az anya irreálisan sokat foglalkozik gyermekével, órákig öltözteti, míg saját magát teljesen elhanyagolja.

A depressziós kismama állandóan kimerültnek érzi magát, ingerlékeny, gyakoriak a sírógörcsei, dühkitörései, akár attól is félhet, hogy megőrül, elveszíti a kontrollt, hogy bántani fogja a babát. 

Szülés utáni pszichózis

A legsúlyosabb eset, amikor a kismama teljesen elveszíti a realitásérzését, hallucinál, téveszméi vannak. Ebben az esetben azonnal meg kell kezdeni a kórházi kezelését, mielőtt kárt tenne magában vagy a gyermekben. Ez az állapot azonban szerencsére nagyon ritkán fordul elő, ezer nő közül egyet érint. 

Okok, érintettek

  • A baby blues kialakulásáért nagyrészt a hormonok a felelősek, azonban a szülés utáni depressziónak más lelki okai is lehetnek. Nincsenek egyértelmű bizonyítékok, de a megfigyelések és előfordulási gyakoriságuk alapján a következő tényezők fennállása megnöveli a szülés utáni depresszió kockázatát:
  • korábban már volt depressziós, illetve a terhessége miatt szakította meg az antidepresszáns gyógyszer szedését
  • első gyermekét szüli, nehéz szülésen van túl, vagy gyermeke koraszülött
  • távol került a családjától, például külföldre költözéskor
  • alacsony az önbecsülése, illetve egyébként is nehezen tűri a stresszt
  • elégtelen a kapcsolata saját anyjával, rossz gyerekkori tapasztalatai vannak
  • házassági problémái vannak, partnere nem támogatja
  • a gyerek miatt feladta karrierjét és nincs meggyőződve arról, hogy így képzeli az életét 

Kezelés

Mi segíthet átvészelni ezt az időszakot? Nem jó, ha a kismama elfojtja magában a szomorúságot, ha teret ad bánatának, az hamarabb fog csillapodni. Segít, ha beszél az érzéseiről valakinek, akiben megbízik.

Sokszor az a probléma, hogy az anya több házimunkát vállal, mint amennyit el tud végezni, ám ha segítséget kér, depressziós tünetei enyhülni fognak.

Az is oldhatja a stresszt, ha olyan dolgokat csinál, melyekben örömét leli, ezért – ha csak egy rövid időre is – mozduljon ki otthonról, sétáljon egyet a szabad levegőn, menjen kozmetikushoz, találkozzon a barátaival.

Ha mégsem szűnnek a tünetek és felmerül a depresszió gyanúja, az a legfontosabb, hogy a kismama ne féljen orvosi segítséget kérni, hiszen ezek a pszichés zavarok jól kezelhetők és tünetmentesen gyógyíthatók, ellenkező esetben viszont a baba személyiségfejlődésére is negatív hatással lehetnek.

Az állapot súlyosságától függően elég lehet a pszichoterápia, de ezt bizonyos esetekben gyógyszeres kezeléssel is ki kell egészíteni. Az alkalmazott gyógyszerek hatására gyors javulás várható, de ebben az esetben sem tanácsos eltérni az orvos által meghatározott időtartamtól a teljes felépülés érdekében. 

A család támogatása

Mindegy, milyen súlyos a kismama állapota, elengedhetetlen a házastárs (partner), család és barátok támogatása. Ők azok, akik a leghatékonyabban átsegíthetik a kismamát a nehéz időszakon és a lelki támogatás mellett fizikai segítséget is nyújthatnak.

Nagyon fontos, hogy türelmesek legyenek az anyukával, bátorítsák, biztassák, hogy rendbe fog jönni. Azonban komolyan kell venniük a tüneteket és azok gyakorivá válása vagy súlyosbodása esetén feltétlenül szakemberhez kell fordulniuk.

Ha a depressziós kismama fél egyedül maradni a babával, a családtagok megszervezhetik, hogy valaki mindig mellette legyen. 

Dr. Rose házhoz jön

Enyhe depresszió esetén egy szakember támogató jelenléte gyorsan megszüntetheti a problémát. A Dr. Rose gyermekorvosa és csecsemős nővére otthonában keresi fel a kismamát és segítenek neki abban, hogy megszokja új helyzetét, megtanulja ellátni gyermekét.

 

Kérjen időpontot online!