A csontkinövés fajtái és kezelése

2023. július 17.

Első felfedezésre akár ijesztő is lehet, nem beszélve arról, hogy kellemetlenséggel, fájdalommal járhat: a csontkinövésektől mégsem kell tartani, hiszen nagyrészük ártalmatlan, kezelésük pedig mára már hatékonyan megoldható. Ez a csontszövetek szaporulatával járó probléma többféle helyen megjelenhet, és miközben szükségszerűen eltávolítható, egyes típusok kialakulását akár meg is előzhetjük. Nézzük, mit érdemes tudni róluk!

Csontkinövés tünetei és kezelése

Mi a csontkinövés?

A csontkinövés a csontszövetek szaporulatából jön létre, általában a csontok végződésénél. Nagyrészt jóindulatú elváltozásról beszélünk, nagyon ritkán fordul elő, hogy a probléma szövettani vizsgálatot is igényel. Jellemzően az ízületek közelében tapasztalhatjuk megjelenésüket, tehát elsősorban a hosszú csontok végeinél. A végtagok számos pontján kifejlődhetnek: a talpéleknél, a nagylábujjaknál, a sarkon, bokánál, de akár a térden is.

Ha egy kis dudort, nyúlványt érzékelünk a kezünkön, a térdünk alatt, a kulcscsontunk környékén, vagy épp a sarkunkon, természetesen az első reakció az ijedtség lehet, pedig nem biztos, hogy komoly baj áll a háttérben. Valószínűleg csontkinövéssel állunk szemben, amely kilencven százalékban egy jóindulatú elváltozás, és akkor igényel külön kezelést, ha fájdalmat okoz, vagy ha megléte akadályozza a zavartalan, komfortos mozgást.

A probléma gyerekeknél és felnőtteknél is előfordulhat, ezért érdemes megismerni a mögötte húzódó okokat és kialakulása esetén a szükséges lépéseket.

Mikor alakulnak ki a csontkinövések?

A csontkinövések akár születéstől is velünk lehetnek, éppen ezért megkülönböztetjük a gyermekkori csontkinövéseket, amelyek általában a növekedéssel együtt lesznek láthatóak, tapinthatóak. Hiszen mivel születéstől a gyermekkel együtt nőnek, akkor jelentkeznek az első tünetek velük kapcsolatban, amikor elérnek egy látható, érzékelhető méretet.

Felnőtt korban a csontkinövések általában terhelés hatására alakulnak ki: ekkor gyakran az izomhúzódások és a porckopások eredményeként jönnek létre. Utóbbi esetben a porcréteg elvékonyodása miatt a csontjaink egymáshoz dörzsölődnek, és mivel alkalmazkodniuk kell a fokozott terheléshez, elkezdenek megvastagodni.

Hol fordulhat elő csontkinövés?

Gyermekkori, azaz veleszületett probléma esetén jellemzően a csontvégződéseken jelennek meg a csontkinövések. Felnőtt kori túlterhelésből adódó elváltozások esetén pedig a sarkon, a lábon és a kézfejen tapasztalhatjuk a kinövéseket. Ezeknek a típusoknak a köznyelvben különböző elnevezései is kialakultak, mint sarkantyú, bütyök, vagy kalapácsujj. Az ülőmunka elterjedése miatt pedig egyre több tarkó közelében kialakuló csontkinövést diagnosztizálnak, hiszen a „képernyőtesttartás” miatt a nyak hátsó részét is túl nagy terhelés éri.

A csontkinövés kialakulásának okai és tünetei

A csontkinövések típusait azért is lényeges megkülönböztetni, mert kialakulásuk hátterében más-más okok húzódnak meg, éppen emiatt másféle figyelmet, utánkövetést is igényelnek. Egyes fajták esetén kezelésre sincs szükség, míg mások esetében rendkívül lényeges a bizonyos időközönként végzett kontroll, hiszen bár nagyon alacsony arányban, de rosszindulatú daganat is képződhet belőlük. Nézzük meg részletesebben, mely típusú csontkinövés, milyen ok-okozati összefüggést rejt magában.

A gyermekkori csontkinövések, az oszteokondróma

A gyerekkorban jelentkező csontkinövések általában születéstől velünk vannak, bár kialakulások háttere még vitatott. Egyrészt genetikai jellemző is állhat a háttérben, másrészt a növekedés során leszakadt porc csíratelep porctól messzebb megkezdődő, különálló növekedésének is tulajdonítják ezt a fajta elváltozást.

A hasonló, nem terhelésre kialakult csontkinövéseket oszteokondrómáknak nevezi a szaknyelv, és a jóindulatú csonttumorok megközelítőleg felét ebbe a kategóriába sorolják. Az oszteokondróma többszörös kinövést is hozhat, és néhány dudortól akár 5-100 kinövésig is tapasztalható lehet a megjelenése: ebben az esetben a probléma szinte biztosan genetikai eredetű. A hasonló csontkinövés általában 3-4 éves kor körül tűnik fel először láthatóan, a növekedése pedig 20 éves korig befejeződik a csontok fejlődésével. A dudorok a végtagok területén tapasztalhatóak, ide tartoznak például a kulcscsontot érintő vagy a térd alatti kinövések is. Ha 20 éves kor után is változik a mérete és nagyobb lesz, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hiszen ez rosszindulatú elváltozásra utal.

Sarokcsont kinövése, a sarkantyú

Legtöbb esetben a sarkantyú nem jár kellemetlen tünettel, nem okoz fájdalmat, éppen emiatt sokszor nem is derül fény rá azonnal. Amennyiben a csonthártya, vagy a közelében lévő nyálkatömlő begyullad, már igazán fájdalmas lehet: ebben az esetben szinte lépésenként húzódik a talp, az izmok folytonos megfeszülése pedig további gyulladásokat indíthat el. A túlzott csontképződés a szervezet védekező reakciója. Hazánkban a sarkantyú sokakat érint, okozója elsősorban a nem megfelelő cipő használata, túl magas sarkú cipők viselése, de a rendszeres helytelen testtartás is állhat a kialakulásának hátterében.

Bütyök és kalapácsujj

A bütyök a nagylábujj mellett, a lábfej belső oldalán jelentkező dudor, amellyel sok esetben gyulladás is együtt jár, hiszen attól alakul ki, hogy az ízületek folyamatos nyomást kapnak például egy szűk cipő okán. Mivel a kinövés járás közben, zoknit, cipőt húzva dörzsölődik, további bőrgondokat is okozhat, súlyosabb esetekben akár fekély megjelenését is. Kezelése ezért kifejezetten ajánlott.

A kalapácsujj a lábujj meghajlásával jár, általában a második-harmadik lábujjon tűnik fel, mégpedig azért, mert a harántboltozat süllyedése miatt megváltozik a láb tartása, terhelése. Utóbbit szintén a nagyon szűk, vagy túlzottan magassarkú cipők viselése okozza. Fő tünete, hogy az érintett lábujj fordított V-alakot vesz fel, valamint az ízületek merevvé válnak.

Ujjpercek és lábközépcsontok

Csontkinövéseket a lábfej külső részén is tapasztalhatunk, illetve az ujjpercek területén is. Ezek megjelenése általában mindig fájdalommal jár, hiszen nemcsak a mozgásban akadályozhat minket, de folyamatos súrlódást is okoznak. A lábközépcsontot érintő fájdalom emellett az egész lábfejre kihat, ezért ha kellemetlenséget tapasztalunk, vagy tapintható kinövést fedezünk fel, mindenképp keressünk fel szakembert.

Csontkinövés a kézfejen

Mivel a kéz sokat terhelt testrész, sajnos genetikai hajlam, vagy erőltetés esetén itt is jelentkezhetnek jóindulatú csonttumorok, kinövések. Az ízületi gyulladások, a porckopás ezen a területen is fokozza a kialakulás esélyét. A kézfejen megjelenő csontkinövések kezeletlenül szintén nagyobb problémákhoz vezethetnek, például kialakulhat az úgynevezett alagútszindróma is, amely a perifériás idegekre gyakorolt nyomásból kifolyólag erős fájdalommal is jár, és tulajdonképpen idegbecsípődést okoz.

Csontkinövés a tarkón

A számítógép előtt való órákig tartó munka, valamint a mobiltelefon gyakori használata okozza az úgynevezett “képernyőtesttartást”, amely miatt a nyak hátsó felén is megjelenhetnek csontkinövések. Ez a pozíció elsősorban azt jelenti, amikor a fejet előre helyezzük, valamint a nyakat is előre nyújtjuk, így a trapézizomra és a tarkószalagra fokozott nyomás kerül.

Az ülő életmód egyébként is az izmok gyengülését eredményezi, ennek fényében pedig még nagyobb az esély az esetleges deformálódásra. A csontkinövések létrejöttekor ugyanis az ízületi tokok is elkezdenek megvastagodni, ezért vesz fel más alakot az érintett terület. A tarkótáji csontkinövés ezért már nem csupán az idősebbek betegsége, hanem egyre nagyobb számban érinti a fiatal generációt is.

Hogyan diagnosztizálható a csontkinövés?

A csontkinövéseket elsősorban tapintással vizsgálják. Ezek után a diagnózis felállításában lényeges szerep jut a röntgenfelvételeknek is. Amennyiben kérdéses, hogy az elszaporodott csontszövetek jó vagy rosszindulatú elváltozást jeleznek, a szakember kérhet szövettani vizsgálatot, ezt általában műtéti eltávolítás előzi meg.

A csontkinövés kezelése

Amennyiben a csontkinövés panaszmentes és az orvosi vizsgálat sem talált rosszindulatú elváltozást, egyes eseteknél előfordulhat, hogy nem szükséges kezelés. Azonban, ha az érintett területen gyulladás tapasztalható, mindenképpen szteroid gyulladáscsökkentőkre van szükség első lépésként. Ezek lehetnek szájon át alkalmazható gyógyszerek vagy injekciók. A tüneti kezelést pedig a különböző hűtőzselék használata segítheti.

Gyulladás esetén nem csupán tüneti kezeléssel számolhatunk, hanem azzal is, hogy a kiváltó okot feltérképezi a szakorvos. Ilyen lehet például egy rossz lábbeli, mely esetben a tudatos cipőválasztással megszüntethetjük a probléma gyökerét, vagy az esetleges harántboltozatot megemelő talpbetétek, amelyek szintén sokat segíthetnek a megelőzésben. A gyerekek esetében is javulást tud hozni egy-egy saját lábra készített talpbetét, vagy egyedi kialakítású cipő használata.

Ha a konzervatív kezelés nem hoz eredményt, sor kerülhet a műtéti megoldásra is: ennek során lézeres vagy sebészeti úton kiveszik a szövetszaporulatot, majd a műtét után a heg gyógyulását követően gyógytornával segítik a mozgás helyreállítását. Utóbbi egyébként a megelőzésben is fontos tényező: amennyiben a csontkinövések hátterében a helytelen testtartás vagy a rossz terhelés áll, a gyógytorna támaszt nyújthat abban, hogy ne csak tüneti kezelésben legyen részünk, hanem gátoljuk az újabb kinövések alakulását.

A megelőzést továbbá támogathatja a megfelelő táplálkozás is, amellyel elsődlegesen a porckopás ellen tehetünk: ezen a téren a napi zöldség és gyümölcsfogyasztás, valamint a fehér cukor mellőzése fontos lépés lehet. A zöldségekből napi 40-50 dkg mennyiséget érdemes fogyasztani, különösen hasznos a brokkoli, spenót, vagy a sárgarépa. Emellett a különböző étrend-kiegészítők és gyógynövények – mint a gyömbér, kurkuma – egyaránt segítségünkre lehetnek.

Fontos a szakmai segítség

Bár enyhe tünetek, vagy fájdalommentesség esetén nem mindig fordulunk orvoshoz, a fentiekből is kiderült, mennyire fontos az időben kapott szakmai segítség, a komolyabb problémák elkerülése miatt. Legyen térd alatti csontkinövés, bokát érintő elváltozás, vagy keletkezzen csontkinövés az ujjon, a csuklón vagy a lábakon, a kezelés ma már egynapos sebészeti ellátás keretein belül történik, és mivel a duzzanat akár lézerrel is eltávolítható, a műtétet követően nem kell tartani a hosszú gyógyulási folyamattól sem.

A Dr. Rose Magánkórházban éppen ezért jó kezekben lehet, hiszen az ortopédiai szakrendelések keretében nemcsak a vizsgálatokra és a diagnózisra, de a műtéti beavatkozásokra, valamint a gyógyulásra és utánkövetésre is lehetőség nyílik. Mindezt magas szakmai színvonalon és megértő, empatikus környezetben vehetjük igénybe.

Forduljon bizalommal a Dr. Rose Magánkórház orvosaihoz!