Gyógyszerallergia: a penicillintől a piros színezőanyagig

2024. április 12.

Kezeletlen esetben egyre hevesebbek lesznek a tünetek, életveszélyes állapotba is kerülhet a beteg.
Bőrünk kiváló jelzőrendszer, hiszen a legtöbb esetben jelzi, ha bármilyen probléma van a szervezetünkkel. Ilyen lehet például a gyógyszerallergia, amely kezeletlen esetben az életet is veszélyeztetheti. A gyógyszerallergia tüneteiről, diagnózisáról, kezelési lehetőségeiről beszélgettünk Dr. Nagy Katalinnal, a Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyász szakorvosával.

drrose-gyógyszerallergia.jpeg

Jelszó: soha többé!

A gyógyszerallergia tünetei sokfélék lehetnek. A leggyakoribbak közé tartozik a bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, szájduzzanat, légszomj, nehézlégzés, torokfájás, rossz közérzet. A betegnek fontos megjegyeznie – ha ezen tünetek alapján egyszer megállapítják –, hogy mely gyógyszerre allergiás, ugyanis a későbbiekben más betegségek kezelésénél ez elengedhetetlen lehet. Az allergiát kiváltó gyógyszert soha többé nem szabad használnia. 

Gyógyszerallergia esetén előfordulhat keresztallergia is, ez azt jelenti, hogy a beteg az allergiát kiváltó gyógyszerhez hasonló készítményekre is allergiás lehet, mivel azoknak hasonló a szerkezete, vegyületi összetétele. 

Azt is fontos tudni, hogy az allergén gyógyszer tünetei nem az első beszedésnél jelentkeznek. Például az első penicillin beadásánál még nem okoz tüneteket, de már a másodiknál jelentkezhet viszketés, aztán csalánkiütés, torokduzzanat, és ettől kezdve egyre hevesebb reakciót válthat ki a szer, ami akár halálos is lehet. 

Allergia vagy sem?

A gyógyszerallergia diagnózisa az orvosoknak sem könnyű feladat, hiszen a fenti tüneteket, nemcsak gyógyszerallergia válthatja ki. Például hasonló tünetei lehetnek a kórokozók által okozott allergiának is. Vannak nem valódi gyógyszerallergiák is, ilyen például az Epstein-Barr vírusfertőzésnél jelentkező kiütések, amelyeket bár a betegségre szedett gyógyszer vált ki, mégsem allergia.

Szintén nem beszélünk valódi allergiáról azoknál a fentiekhez hasonló tüneteknél, amelyeket a gyógyszer mellékhatásai okoznak. Például több készítmény tartalmaz vízhajtót is, ami napérzékenységet okozhat. Ilyen esetben már kismértékű napfény hatására is leéghet a bőr. „Fontos megkülönböztetni a gyógyszerallergiát a gyógyszer intoleranciától is. A gyógyszer intolerancia esetén a szervezet nem tolerálja jól a gyógyszert, de nem az immunrendszer reakciója miatt. Ez az egy eset, aminél a reakció függ a beadott gyógyszer mennyiségétől, pl. szalicilátok esetén” – emeli ki Nagy doktornő.

Válasz a legfontosabb kérdésekre

Lehet-e gyógyszerallergia, ha folyamatos gyógyszerszedés mellett egyszer előjönnek kiütések máskor meg nem?

Ez nem gyógyszerallergia, mivel allergia esetén a tünetek nem múlnak el, sőt egyre hevesebbek, egyre súlyosabbak. Létezik azonban a „fix gyógyszer-exanthema”, amely nem a folyamatosan, hanem a ritkán szedett, például fejfájásgyógyszernél jelentkező allergia. Ilyen esetben a bőrkiütés mindig ugyanazon a helyen jelenik meg, a gyógyszer bevétele vagy alkalmazása után, és visszatérő reakcióként jelentkezik, amikor a gyógyszert újra alkalmazzák. A fix gyógyszer-exanthema tünetei közé tartozik a vörös, kiemelkedő foltok vagy hólyagok megjelenése, amelyek viszketést vagy égő érzést okozhatnak. 

Meg lehet-e mondani, milyen gyógyszerallergiáról van szó annak alapján, hogy hol van a kiütés?

Nem, a gyógyszerallergia kimutatása egy bonyolult folyamat. Vérvizsgálattal lehet kimutatni, együtt vizsgálva az adott gyógyszerrel együtt. A vizsgálat lényege, hogy a páciens vérmintájában lévő fehérvérsejteket (limfocitákat) kivonjuk, majd ezeket együtt tenyésztjük a vizsgálni kívánt gyógyszerrel. Amennyiben az immunrendszer aktiválódik, a vizsgált sejtek szaporodni kezdenek. Ezeket a változásokat mérve eldönthető, hogy az illető immunrendszere érzékeny-e a tesztelt gyógyszerre.

Milyen szövődményei lehetnek a gyógyszerallergiának, ha nem kezelik?

Egyre hevesebbek lesznek a reakciók: a néhány kiütés után a test egészén jelennek meg a csalánkiütések, fulladás, ajakduzzanat következhet be és végül életveszélyes állapotba is kerülhet a beteg. 

Súlyos esetben milyen kezelési lehetőségek vannak?

Az eset súlyosságától függően azonnal orvoshoz kell fordulni vagy mentőt kell hívni, mert intenzív megfigyelés is szükséges lehet.

Melyek az allergiát okozó leggyakoribb gyógyszerek?

A leggyakoribb allergén gyógyszerek közé tartoznak az antibiotikumok (például penicillin), fájdalomcsillapítók (például NSAID-ok, mint az ibuprofen), illetve vérnyomáscsökkentők és epilepszia elleni gyógyszerek. Vannak olyan allergének, amelyek nem a gyógyszer hatóanyagában, hanem a vivőanyagában vannak, sőt olyan is előfordul, hogy valaki a színezékre allergiás, tehát a piros gyógyszerektől lesz rosszul.

Gyógyszerallergia gyanúja esetén javasolt azonnal szakemberhez fordulni, és mivel elsősorban bőrkiütéskén, viszketésként jelennek meg a tünetek, a bőrgyógyászati szakrendelés felkeresését javasolja Dr. Nagy Katalin.