A jojó-effektus okai – fogyókúra helyett életmódváltás!

2024. április 17.

Képzeljük magunk elé a jojót, amint kezünkben tartjuk, majd elengedjük és elindul lefele. Amint az alsó végpontra érkezik, ahol véget ér a ráfüggesztett zsinór, máris visszaindul és egy szempillantás alatt újra a tenyerünkben van. Igazán találó hasonlat arra a jelenségre, amit sok ember ördögi körként él meg fogyókúrás próbálkozásai közben. Bogdán Anita a Dr. Rose Magánkórház dietetikusa foglalja össze a fogyókúrázás árnyoldalait.

Gyomorballon BMI

A köztudatban jojó-effektusként említjük, amikor a fogyni vágyó személy diétázni kezd, sikeresen lead bizonyos mennyiségű súlyfelesleget, de rövid időn belül vissza is szedi a leadott kilókat, és sok esetben még az eredeti súlyánál többet is mutathat a mérleg. Ekkor újra diétába kezd, de gyakran már még kevésbé sikeres a fogyási kísérlet. Nem tud annyira hatékonyan fogyni, mint első alkalommal, viszont amikor abbahagyja a diétát, megint visszakúsznak a leadott kilók, esetleg még több is. Lent, majd fent, lent majd fent, akárcsak a jojó. Több tényező játszik szerepet ebben, legelőször az életmódunkhoz nem illeszkedő diéták működését vizsgáljuk meg.

Azokban az esetekben fordul elő ez a jelenség, amikor olyan módszert választunk a fogyáshoz, ami nagyon drasztikus az addigi életmódunkhoz képest. Sok változtatással jár és nincs lehetőség általa szokásrendszereket kialakítani az életünkben, csupán utasításként követjük. Gyakran rövid időszakra szólnak, 1-2 hétre, hónapra. Amikor ezek a periódusok véget érnek, a diétázók, mivel nem tanultak semmilyen új szokást, nem kaptak elegendő információt egy más típusú életmód vezetéshez, ennél fogva az addigi életvitelükhöz térnek vissza. Gondoljunk csak bele, hogy mit is jelent valójában az életmód. Egy mód, egy út arra, ahogyan élünk. Akkor, amikor az életmódunkról beszélünk, a szokásaink összességéről beszélünk. Ha például reggel a napot egy szál cigaretta elszívásával kezdjük hétfőn, akkor az egyszeri alkalom. Ha egy héten át, akkor az egy ismétlődő tevékenység. Ha heteken keresztül így folytatjuk, akkor a szokásunkká válik, és egy idő után el sem tudjuk képzelni, hogy kimaradjon a reggelünkből. Megoldás lehet, ha a cigarettázást mással helyettesítenénk: 

„Hétfő reggel jógával kezdtem a napot.”

„Egész héten jógával kezdtem a napot.”

„Egész hónapban jógával kezdtem a napot.” 

„El sem tudom képzelni, hogy kimaradjon a napomból a reggeli jóga.”

Ha egy-egy tevékenységünkről szokásunkként beszélünk, akkor az már beépült az életünkbe, a mindennapjaink része. Lehet ez a délutáni edzés, a saláta a főétkezések mellett, a séta a nap végén, egy nagy pohár víz felkelés után. Azok a tevékenységeink, melyeket elvégzünk a nap folyamán, alakítják ki az életmódunkat, az életmódunk hosszútávon pedig az egészségügyi állapotunkat is.  

Az étkezéseink kialakításában hozott döntéseink, napi rutinunk és ezek ismétlődése fogja meghatározni, hogy hosszútávon a testsúlyunk és testösszetételünk milyenné válik. Amikor valaki a fogyás miatt egy pár hetes diétába fog, ami utasításszerű tanácsokat ad, ételeket és élelmiszercsoportokat tilt meg, nincs benne semmi egyénre szabottság, csak azt ígéri, hogyha minden utasítást követünk, akkor „4 hét alatt megszabadulunk akár 10 kg-tól is” - ezek a diéták az életünkbe beépülő, szokássá alakuló döntéseket mellőzik. Másrészről, sok esetben nincs utána semmilyen instrukció, például arról, hogyan lehet az elért eredményt megtartani, hogyan lehet hosszútávon fenntartani az ideális testsúlyt, hogyan lehet a szociális életünket és a diétánkat összeegyeztetni. Mindezek hiánya vezet oda, hogy amint ezek a drasztikus fogyási kísérletek a végükhöz érnek, azok akik áldozatukká estek, újra és újra belekerülnek egy ördögi körbe, amiből sokan sajnos évtizedekig nem tudnak egyedül kilépni és sikeresen búcsút mondani a súlyfeleslegüknek. 

Amennyiben Ön is hasonló problémával küzd, szakértői segítségért forduljon dietetikusunkhoz.