Miért kell figyelni a bőrünkre a téli időszakban?

2021. december 18.

A téli hónapok nemcsak immunrendszerünk számára jelent kihívást, de bőrünk is más ápolást igényel. Néhány egyszerű bőrápolási tippel és esztétikai kezeléssel megőrizhetjük bőrünk egészségét.

teliborapolas1.jpg

A téli, hideg időjárásban az immunrendszerünk erősítése mellett bőrünk is kiemelt ápolást igényel. Az erős napsugárzás ilyenkor nem veszélyeztet, de UVA sugarak ugyanúgy érnek minket, ráadásul a hideg hónapokban nagyobb a szmog is, amely igencsak szennyezi a bőrünket. A hideg hatására a bőr erei összehúzódnak, ezáltal a felszín jobban kihűl, és több nedvességet veszít. A fűtés száraz levegője pedig további kihívások elé állítja bőrünk. Sokszor előfordul, hogy a hirtelen jött hideg hatására látványosan kiszárad a bőr, pikkelyessé válik, és finom vonalakkal berepedezik. Ez az állapot esztétikailag sem szép és sokszor fájdalommal jár. A megelőzés érdekében fontos a belső hidratáltság, ami mellett érdemes zsírosabb, táplálóbb krémekkel ápolni a bőrt, ha pedig már kialakult ez a kellemetlen helyzet, esténként finom hámlasztás javasolt, utána pedig egy alapos mélyhidratálás szükséges. 

Az arcápoló olajok segítenek hidratálni

Télen érdemes gyakrabban használni az arcápoló olajokat, hiszen a kiszáradt bőr szinte issza magába az értékes összetevőket, ráadásul ilyenkor a faggyúmirigyek sem tömődnek el ezektől úgy, mint mondjuk a nyári melegben. Ha este néhány csepp kézmeleg olajat kenünk fel, reggel ragyogó bőrrel ébredhetünk. A szőlőmag-, argán-, olíva, jojoba-, ligetszépe- és rózsaolaj mind csodás hatással bír, hiszen rengeteg vitamint tartalmaznak, melyek segítenek megőrizni és javítani a bőr egyensúlyát. Nemcsak kívülről, hanem belülről is támogatnunk kell ilyenkor szépségünket, a C-vitaminban és béta-karotinban gazdag gyümölcsök és vitamindús zöldségek fogyasztása segíti a belső hidratálás és a bőr ellenálló képességét is erősíti. Az olajok mellett a hidratáló maszkok is fontos szerepet töltenek be ilyenkor. Ez nem helyettesíti a mindennapos ápolást, de heti 2-3 alkalommal alkalmazva a bőr hosszú távon meghálálja, hiszen intenzíven és koncentráltan ápolja az ilyenkor kiszáradt bőrt.

Az érzékeny bőr ápolása

Bőrünk a stressz, az életkor az időjárás viszontagságai miatt egyre kevésbé hidratált, könnyen kiszárad, érzékennyé válik, megjelenhetnek rajta finom ráncok, barázdák. Ahhoz, hogy a mélyhidratáltságot visszanyerjük, nem elég sok folyadékot fogyasztani, olyan hatóanyagokkal is meg kell támogatnunk bőrünket, amelyek hozzájárulnak az öregedés jeleit okozó szabadgyökök legyőzéséhez. Ebben fontos szerepet játszanak a különböző - magánkórházunkban elérhető - kozmetikai kezelések is.  Segítségükkel tartós, hosszú távú hatást érhetünk el, a hatóanyagokat a bőr mélyebb rétegeibe is eljuttathatja kozmetikusunk segítségével. A kezelések során használt Institute Esthederm termékek különleges őssejtekkel táplálják, kényeztetik a bőrt és teljesen parabén-mentesek. Hydratouch kezelés során a bőrt speciális eljárás segítségével hámlasztjuk, ezzel előkészítve az orvosi tisztaságú transzepidermális ampullák bejutattatását a dermiszbe, ahol kollagén indukciós mechanizmust generál. Mikrotűs (dermapen) eljárás keretében erőteljes anti-ageing funkció érhető el medical ampulla bejuttatásának segítsegével. A hialuronsavas feltöltő kezelés azonnali hatással bír, hiszen a kezeléssel, és a nagy dózisú hatóanyagok bevitelével rögtön feltöltődik a bőr. Ideális kiegészítője egyes esztétikai eljárásoknak, de a ráncok és finom barázdák feltöltésére és a bőr intenzív rehidratációjára is alkalmas. A hidratáló antioxidáns kezelés olyan különleges hatóanyagokat tartalmaz, mint a celluláris víz, tengeri alga, vagy a tetrapeptidek, amelyek élettel telivé, ragyogóvá teszik a bőrt.

Professzionális bőrápolás

Az egészséges táplálkozás és a megfelelő otthoni ápolás mellett szükségünk lehet esztétikai kezelésekre is. A Dr. Rose Magánkórház Orvos-esztétikai részlegén elérhetők olyan kezelések, amelyekkel még hatékonyabban fel lehet venni a harcot a tél negatív hatásaival szemben.  Eljárásaink sikeresen lépnek fel a ráncok, a pigmentfoltok, az aknés hegek ellen is, lehetőséget nyújtva a bőr megereszkedésének megelőzésére. A csúcstechnológiás gépekkel végzett HIFU (fókuszált ultrahang), frakcionált CO2 lézer vagy frakcionált mikrotűs RF kezelések segítségével a bőr megfiatalodik, rugalmassá, egyenletesebbé válik, visszanyeri tömörségét, feszességét. A kezelések eredményeként a kollagénrostok szintézisét is fokozzuk, így lassítva az öregedést.